Anmeldelser · Klassikerhjørnet

Selma Lagerlöf: Køresvenden

Dom over en synder

Lagerlöf er nok mest kendt for sine store episke værker som Niels Holgersens rejse, Gösta Berlings saga og Jerusalem, men hun skrev også en række kortere fortællinger. En af disse er Køresvenden fra 1912, der tydeligt trækker på den gotiske gysertradition.

Selma Lagerlöf: Køresvenden - forside

Hovedpersonen er David Holm, en dranker og synder, som Edith, en ”slumsøster” fra Frelsens Hær, alligevel elsker. Hun vil gøre alt for at frelse ham, også selvom han af rent trods og had nægter at sætte sine børn i pleje, så de kan blive reddet fra de usle omgivelser, som han lader dem vokse op i. Tuberkulosen er ved at æde hans lunger op, og som den fortabte nihilist han er, hoster han ikke i ærmet for at forhindre smitte – måske prøver han endda aktivt at smitte børnene.

Mens Edith ligger for døden, drikker Holm med et par kammerater på kirkegården. Han underholder dem med fortællingen om Køresvenden, dødens hjælper, der med en faldefærdig kærre og en halt hest drager rundt i landet og høster sjæle. Hvert år vælges det sidste menneske, der dør inden midnat, som næste års køresvend. Det går selvfølgelig hverken værre eller bedre end at Holm kommer op at slås med de to vagabonder og falder om med en voldsom blodstyrtning netop som kirkeklokkerne slår…

Knirkende hjul nærmer sig, og David Holm bliver tvunget til at se sine elskede dø og konfronteres med al den lidelse, som han har forårsaget. Vil han nu endelig tage ansvaret på sig og angre sine synder?

Ideen i Køresvenden er godt tænkt, og romanen er velskrevet. En god gyser skal få nakkehårene til at rejse sig, og det forudsætter, at det overnaturlige skrives så godt frem, at man tror på dens præmisser. Det lykkes, men samtidig er det også en meget opbyggelig historie, hvor jeg var i sidste ende tvivlede på, at forfatteren tog sin egen idé alvorligt nok.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s