Anmeldelser · Nyere dansk

Theis Ørntoft: Solar

Uforløst generationsroman

Få udgivelser i foråret har været så hypede som Ørntofts romandebut. Det var måske ikke så overraskende efter kanoniseringen af Digte 2014, men det er alligevel et stort pres at lægge på en forfatter, der trods alt kun udgiver sin tredje bog og endda hans første prosaværk. Den både skuffede og levede op til foromtalen: Indledningen er fantastisk, men ambitionerne indfries ikke rigtigt.

Theis Ørntoft: Solar - forside

I romanens åbning møder vi den unge forfatter Theis, der er på vej til Jylland for at finde sig selv gennem en vandretur af hærvejen til Flensborg. Humøret er elendigt. En tung melankoli har sænket sig over ham, og han render rundt og beklager sig over, at højskoleeleverne ikke længere fester om natten og følger med om dagen – nu fester de bare om natten. Vandringen forløser ham ikke rigtig. Han føler sig fremmedgjort, når han møder andre mennesker, og han går med en bevidsthed om, at han både konkret og i overført betydning går i andres fodspor.

Verdens tilstand går ham på, og undervejs filosoferer han over sammenhængen mellem kultur og natur. Målet er at udvide perspektivet, at nå frem til en mere holistisk forestilling eller måske helt at opgive håbet om at finde en sammenhæng.

”Hvad er det overhovedet for et objekt jeg betragter?
Måske er spørgsmålet ikke engang om træet er natur eller kultur.
Spørgsmålet er om det overhovedet er et TRÆ.
Så stop med at snakke om naturen, som om den findes adskilt fra alt andet. Det gælder også mig selv. Stop med det.

Mennesket har intet sprog for det der foregår.
Mit liv indgår i denne uoverskuelighed.
Det private er ikke politisk.
Det private er planetarisk.

For ligesom træet har rødder i sine omgivelser, lige sådan har jeg selv. Også jeg er noget vejret, teknologien, kulturen, historien og biologien løber igennem.” (s. 67-68)

Det er de helt store spørgsmål Theis tumler med, men han finder hverken fred eller svar, inden togturen går tilbage. Alligevel virker skiftet til anden del som et tab af flyvehøjde. Theis er nu tilbage i København, hvor han melder sig ud af sin normale tilværelse. Kontakten til venner og bekendte siver ud mellem fingrene på ham, og han kaster sig i stedet over fitness-livet og forholdet til Nadja, som er smuk og seksuelt attraktiv på en helt anden måde end de kvinder fra kunstmiljøet, som han normalt er sammen med. Det er en bevidst afstandtagen fra egen identitet som intellektuel og forfatter.

Tiden går med at spille playstation i hendes lejlighed på vestegnen – og spilscenerne fra Grand Theft Auto er noget af de mest velskrevne og et foruroligende varsel, om det der skal komme. Men det er også en doven måde at gå i hundene på. En dag får Nadja nok af ham, og da der også bliver lukket for kontanthjælpen, sætter han kursen sydpå.

Efter en længere blaffetur havner han i Portugal, hvor han møder Diago, en misantropisk småforbryder, der også har svært ved at finde fodfæste. Bogens tidligere tematik gentager sig: Theis isolerer sig et skur, hvor han kigger på surferne på havet og prøver at finde meningen med det hele. Men der er ingen svar, ingen rus, der kan forløse ham, og i stedet ender han i ”et hallucineret roadtrip og en rumrejse ind i krybdyrhjernen,” som der stå på bagsiden.
Problemet er bare, at det forbliver et postulat. Trods de mange planetariske referencer og forsøget på at skrive verden fra et nyt sted, så ender historien i en ret konventionel skildring af en ung mand, der ikke kan finde meningen med livet og derfor skejer ud med overdrevne mængder alkohol, stoffer og vold.

Der er bestemt gode takter i bogen, men den kan ikke forløse de løfterne om en ny forståelse af verden. Måske er det pointen: Uanset hvor meget vi ønsker at favne og forstå hele verden, så er det umuligt, og for enden af drømmen om den store sammenhæng venter kun skuffelse? Det er muligt, men jeg sad alligevel tilbage med indtrykket af en velskrevet men også ret konventionel roman.

En kommentar til “Theis Ørntoft: Solar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s