Anmeldelser · Lyrik · Nyere dansk

Tine Høeg: Nye rejsende

Pendlerliv med fryns

Nye rejsende er en spændende debut på flere måder. Der er formen, hvor linjerne i digtene næsten kan læses som prosa, men også kun næsten. Der er blandingen af det komiske med en voldsom og ulykkelig kærlighedshistorie. Der er en umiskendelig følelse af noget nutidigt. Det er svært at forestille sig denne bog skrevet for bare ti år siden.

Tine Høeg: Nye rejsende - forside

Fortælleren er nyuddannet cand.mag. Nu har hun fået job på Næstved Gymnasium, hvor hun skal føre nye kuld af dansk ungdom ind i litteraturens mysterier, og mødet med gymnasieverdenen udgør det ene spor i bogen. Kollegerne omtales kun med deres (morsomme) forkortelser som STAR og BROM, og det er vist kun en mindre overdrivelse af de faktiske forhold. Der er i det hele taget en stribe morsomme scener fra det nye arbejdsliv og mødet med eleverne, men der er også en voldsom angst og usikkerhed forbundet med at træde om bag katederet og pludselig skulle være den voksne og den med et usvigeligt fagligt overblik. Og efter universitetet er der udfordringen med at undervise elever, som ikke går så meget op i dansk litteratur, at det gør noget.

”Visse ting må du aldrig give dem
har MIRG sagt til mig

hun har undervist i dansk i fyrre år

det du elsker allerhøjest
skal du holde for dig selv” (s. 67)

Men det er ikke den eneste nye begyndelse for fortælleren. Bogens andet spor handler nemlig om hendes forhold til en medpendler. Han er ti år ældre, gift og har en lille pige, så deres møder bliver kun få og lettere tilfældige. Sex på et togtoilet eller i et haveskur, senere sex hjemme i hendes lejlighed, men København er trods alt stadig så meget landsby, at han risikerer at støde ind i tilfældige bekendte. Inden længe lurer hun på hans kone på facebook, og hun begynder at fantasere om datteren Evy. Om hvordan hun kan hente hende i børnehaven som i en rigtig kernefamilie, men der kommer også drømme båret af dårlig samvittighed over at bryde ind i en anden families liv.

Formen er et langdigt inddelt i kapitler for efterårets måneder. Fra skolestarten i august til den kaotiske julefest i december. Fra kærlighedens grænseløse begejstring til forholdets uundgåelige slutning. Bogen er både morsom og velskrevet. Jeg kan være lidt i tvivl om, om den er så meget en bog af sin tid, at den vil miste noget af sin kvalitet på længere sigt. Men det er vel bare endnu en god grund til at læse den i en fart!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s