Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Nyere dansk

Filosofiske striber

Christoffer Zieler: Stejl Fart
 
Da jeg bestilte bogen, troede jeg egentlig, at ’Stejl Fart’ var en graphic novel. Der tog jeg fejl. Der er tale om en samling af enkeltstående tegninger, typisk med begavet dialog mellem mennesker og dyr. Nogle har været bragt i Weekendavisen, andre trykkes for første gang i bogen her.
Stejl Fart
Forsiden er ikke overpyntet...

De bedste tegninger – hvad hulen kalder man dem egentlig? Det er jo ikke rigtigt striber, for der er kun en tegning. Det ville også være malplaceret at kalde dem for vittighedstegninger, for det er de alt for alvorlige til. Hmm. Nå.

Altså: De bedste tegninger bygger på den absurde modsætning mellem dyr, der udtaler sig etisk, og mennesker, der enten ignorerer det totalt eller er (selv)optagede af egoistiske projekter. Som når en hund gentagne gange kræver stillingtagen til krigen i Afghanistan, og ejeren bare snakker videre om gourmet-mad.

Side fra Stejl Fart
Her er det katolske præster, der tages under behandling. Bemærk fraværet af bevægelse og ophidselse.

Der er bestemt perler imellem, men mange af tegningerne føles også meget tidsbundne. Det er ikke så sært, når de løbende er lavet til en avis. Jeg tror også, at de egner sig bedst til det format. Når man læser hele bogen ud i et stræk, kommer de enkelte pointer ikke til at stå så stærkt.

Men det kan du jo selv overveje, for Stejl Fart er værd at give en chance.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s