Anmeldelser · Fra den vide verden

John Williams: Butcher’s Crossing

Amerikanernes kamp mod naturen

Forfattere opdages hele tiden, men det er sjældent, at de opdages 50 år efter deres aktive karriere. Men sådan gik det med John Williams, hvis hovedværk Stoner fra 1965 var gået i glemmebogen og stort set ikke til at opdrive, da den blev genudgivet og nyanmeldt i 2007 for derefter at gå sin sejrsgang verden over. Det førte også til en genudgivelse af hans andre værker, så hans tre store romaner nu findes på dansk.

John Williams: Butcher's Crossing - forside

Butcher’s Crossing er på sin vis en western. Handlingen foregår i 1873, hvor ekspansionen mod vest nærmer sig Colorado og Rocky Mountains. Jernbanerne bliver bygget, prærien bliver opdyrket, og de enorme bisonhjorde bliver systematisk skudt ned og deres skind solgt for gode penge østpå. Det hele er blevet så systematiseret og effektivt, at mænd har specialiseret sig som ”skindere”, der lynhurtigt kan flå en bison og efterlade det værdiløse kød til rovdyr og forrådnelse.

Will Andrews ankommer til Butcher’s Crossing, der er en lille nybyggerflække med saloon og bordel i den vestlige del af Kansas, og den lever primært som handelsstation for bisonskind. Andrews er i starten af tyverne, og efter tre år på Harvard har han opgivet sine studier og solgt alt, hvad han ejer, for at drage ud i vildmarken. Han drives frem af en rastløshed, som vel skal tolkes som typisk amerikansk, og længes desperat efter at opleve ”landet” som det var, før civilisationen kom og ødelagde det, vel vidende at han jo så selv er med til at spolere det, han længes efter.

Andrews kender skindhandleren MacDonald fra Boston, men han er ikke interesseret i at lave regnskaber. Han er heller ikke interesseret i at være sammen med Francine, der holder ferie fra arbejdet som prostitueret og kaster sin kærlighed på den unge, kultiverede mand. Han er interesseret i at komme med på en jagt. I saloonen møder han den erfarne jæger Miller og dennes fast makker Charley Hoge. Hoge er alkoholiker og mangler en hånd, efter han faldt i søvn i sneen uden handske på, men Miller og Hoge hænger sammen som ærtehalm – og måske er de også mere end bare kammerater.

Bisonbestandene er allerede kraftigt reduceret, men Miller påstår at han kender en hemmelig dal i Colorado med tusinder af dyr. Der er mulighed for at tjene en frygtelig masse penge, men for Miller er det meget mere end det. Bisonflokken er hans hvide hval, og som kaptajn Nahab er han besat af at nedlægge den. Andrews står for investeringen, Miller sørger for det praktiske, og en uge efter drager de tre mænd og skinderen Fred Schneider afsted med et oksespand, et halvt ton bly til kugler og tre heste.

Efter en barsk rejse gennem det øde landskab når de endelig frem til dalen, og den viser sig at være alt, hvad Miller har lovet dem. Mændene går i gang med arbejdet, der er blodigt, voldsomt og i længden frygteligt kedeligt. Skindene bredes ud på græsset, hvor dyrene er skudt, og efter nogle dage bliver de samlet sammen og bundtet i store baller med 75-100 skind i vejr. Dag ud og dag ind skyder Miller dyrene ned, og da de endelig prøver at bryde ud af dalen, kæmper han desperat for at holde dem inde. Schneider har snart fået nok, og Hoge tigger og beder Miller om at forlade dalen, inden vejret slår om. Forgæves.

Butcher’s Crossing er en fortælling om menneskets længsel efter ødemarken – som sådan skriver romanen sig ind i Frederick Jackson Turnes teori om ”The Frontier” som kernen i amerikansk identitet – og det er også en roman om ødelæggelsen af naturen i den hurtige profits navn. Først og fremmest er det en roman om fire mænd, der har uendelig plads, men som alligevel er tvunget til at gå op og ned af hinanden.

Jeg var meget begejstret for bogen, både det levende sprog og portrætterne af mændene, der hver på deres måde drømmer om frihed men alligevel er fanget af omstændighederne.

Advertisement

En kommentar til “John Williams: Butcher’s Crossing

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s