Anmeldelser · Butleren i biblioteket · Nyere dansk

Peter Høeg: Effekten af Susan

Mystisk konspirationsthriller

Jeg har fulgt Peter Høegs forfatterskab fra starten af 1990’erne, og det der startede som ubegrænset begejstring er efterhånden kølnet til skepsis. Hans romaner siden det store gennembrud (Den stille pige, Elefantpassernes børn og nu Effekten af Susan) har føltes som opkog på Høegs velkendte civilisationskritik, der ikke for alvor bringer noget nyt til forfatterskabet, og som måske endda på nogle områder bliver til klichéfyldt kritik af en konspiratorisk magt, der er tilstede alle steder, men som dog i sidste ende må bøje sig for de marginaliserede hovedpersoners genialitet.

Peter Høeg: Effekten af Susan - forside

Nu skal man selvfølgelig passe på ikke at lade læsningen styre af sine egne forventninger til, hvad en forfatter burde skrive. Så lad os se på, hvad der egentlig er på spil i Effekten af Susan. Hovedpersonen er Susan Svendsen, der er eksperimentel fysiker, gift med komponisten Laban Svendsen og mor til teenage-tvillingerne Harald og Thit. Vi møder familien, da de netop er blevet reddet ud af forskellige uheldige situationer rundt omkring i Asien, som potentielt kan sende dem i fængsel for livstid. Redningsmanden er en grå eminence-type ved navn Thorkild Hegn, og hjælpen har en pris: Susan skal finde frem til Magrethe Spliid og referatet fra det sidste møde i Fremtidskommissionen.

Susan har et særligt talent: Hun kan fremkalde oprigtighed. Det har været genstanden for hendes egen forskning – spændende men måske ikke eksperimentel fysisk i traditionel forstand – og det er en nyttig egenskab, når man skal afsløre hemmeligheder. Det er et talent, som Laban og børnene også har en flig af, og når familien er samlet om et ”offer” er det meget svært at stå i mod. Susan har selvfølgelig også en kompliceret fortid med en far, der har været forsvundet siden barndommen, en mor, der er balletunderviser på det kongelige teater, en fortid som anbragt på institution og en mystisk protegé ved navn Andrea Fink, der har fået – eller burde have fået – nobelprisen i fysik og bor i en æresbolig ved Carlsberg.

Susan kommer efterhånden på sporet af fremtidskommissionen, men det er ikke kun Thorkild Hegn, der følger med fra sidelinjen. Under et besøg hos Magrethe Spliid hos Forsvarets Efterretningstjeneste bliver Susan og Harald udsat for et mordforsøg, og mens de langsomt afklarer den mystiske kommissions arbejde, rykker de farlige modstandere tættere og tættere på.

Opklaringen af sagen er et dyk ned i et skygge-Danmark, hvor magtfulde kræfter driver deres spil på kanten af det officielle samfund, og hvor spørgsmålet mest er, hvor langt op råddenskaben strækker sig.

Det er klassisk thrillermateriale, og Høeg skriver thrillere på sin helt egen måde. Sproget er spændende, opklaringen er original og selvom hovedpersonernes superevner er trættende, så har jeg vænnet mig til dem. Til gengæld var det irriterende, at alt skal bindes sammen med Susans personlige historie, der giver indtryk af, at historiens gang i sidste ende er resultatet af en elitær fætter-kusine fest.

Skriv en kommentar