Anmeldelser · Europæiske perler

Salman Rushdie: Jorden under hendes fødder

Roman med det hele og mere til

Der er en lang (vestlig?) tradition for skarpt afgrænsede og fokuserede romaner, som Rushdie utvivlsomt er bekendt med. Hans ærinde er bare et helt andet i Jorden under hendes fødder, der snarere prøver at være grænseløs i sin uendelige hittepåsomhed og iver efter at flette intertekstuelle referencer sammen med en kulørt fortælling om Indiens første årtier som selvstændigt land, om rockmusikkens udvikling, om familiers opvækst og undergang og om en kærlighed, der overstiger alt andet.

Salman Rushdie: Jorden under hendes fødder - forside

De tre hovedpersoner møder hinanden i Bombay i 1950’erne. Ormus Carma fødes med tung bagage, da hans tvillingbror er dødfødt, og selvom hans familie er velhavende, så er den også kompliceret. Hans storebrødre er også tvillinger, og mens den ene bliver alvorligt skadet af en cricketbold affyret af deres far, ender den anden som en berygtet seriemorder. Ormus er til gengæld et musikalsk geni, der kan høre andres rocknumre før de er skrevet, og da han endelig finder sin egen stemme bliver han den drivende kraft i rockbandet VTO.

Forsangeren er den anden hovedperson Vina Apsara, der er vokset op i USA med en indisk far, en amerikansk mor og et mildest talt kaotisk familieliv. Som en sidste desperat handling bliver hun sendt over til en slægtning i Bombay, hvor hun møder Ormus i en pladeforretning. Hun er blændende smuk, det er Ormus også, og det er kærlighed ved første blik. Uheldigvis er hun kun 12, og Ormus lover som den gentleman han er, at han ikke vil gå i seng med hende før hun fylder 16. Men ikke nok med det: Han vil heller ikke holde hende i hånden eller vise nogen anden form for hengivenhed. Hun accepterer det uden at vide, at deres kærlighed vil blive fuld af adskillelse, frivilligt cølibat og mærkværdige overenskomster.

Endelig er der Rai Merchant, hvis forældre er arkitekter og ejendomsudviklere. De elsker det Bombay, der vokser op i kolonitidens sidste år men rager uklar, da de på et tidspunkt må vælge mellem gamle værdier og muligheden for at tjene penge på nye projekter. Rai går i en anden retning og ender med at blive pressefotograf med speciale i konfliktområder. Han rejser rundt i de værste krigszoner og tager billeder, mens han drømmer om at være sammen med Vina. Selvom Rai er nogle år yngre, så er han lige så håbløst forelsket i hende som Ormus, men han formår aldrig at fortrænge deres bånd.

Den første tredjedel af bogen foregår i Inden. Derefter rejser de hver for sig til vesten, hvor de efter ophold i England havner i Amerika og selvfølgelig den mest internationale af alle byer: New York. Inden bandets store gennembrud skal Vina og Ormus finde hinanden igen, og det er ikke nemt. Han må slæbe sig gennem nogle år som DJ på en piratradio i England, mens hun må tage diverse snuskede jobs, mens hun fortsætter med at synge og forbedre sin stemme. Undervejs møder de – som i Indien – en broget flok af personer, der mest har det tilfælles, at de ikke er synderligt almindelige.

Det hele foregår i en verden, der minder om vores, men alligevel ikke helt er det. Kennedybrødrene bliver myrdet, men først da JFK er færdig som præsident, Elvis Presley hedder noget andet, og Storbritannien deltager i Vietnamkrigen, for nu bare at tage et par eksempler. Samtidig ser Ormus ind i andre verdener, og mod slutningen af fortællingen bliver virkeligheden bogstavelig talt rystet, da den bliver ramt af det ene kæmpe jordskælv efter det andet. Der er altså et element af magisk realisme.

Rushdie skriver intenst og med et enormt kreativt overskud. Hans portræt af Indien, England og USA er en fascinerende postkolonial fortælling om imperiet, der slår igen med migration, og en moderne verden, hvor kulturelle påvirkninger flyder sammen. Det er samtidig en voldsom kærlighedshistorie – inspireret af Orfeus og Eurydike – med opera-voldsomme følelser. Men det er også lidt for meget, som om Rushdie har klemt 3-4 romaner sammen i én.

Advertisement

En kommentar til “Salman Rushdie: Jorden under hendes fødder

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s