Anmeldelser · Europæiske perler

Romain Puértolas: Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et Ikea-skab

Usædvanlig rejseberetning med filmpotentiale

Det er ikke just en almindelig historie, Romain Puértolas har valgt at fortælle, og det enestående starter med bogens altdominerende hovedperson. Ajatashatru Lavash Patel har levet hele sit liv i Indien, hvor han har tjent til dagen og vejen som fakir, der her præsenteres som en blanding af en hellig mand og en plattenslager med tarvelige tryllekunstnertricks. Nu er han ankommet til Paris for at købe en sømmåtte i Ikea…

Romain Puértolas: Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et Ikea-skab - forside

Hvorfor Ikea i Paris? Først og fremmest har Ikea endnu ikke åbnet en afdeling i Indien, så fakiren er tvunget til at drage udenlands for første gang i sit liv, og Paris viste sig at være den nemmeste destination af få billet med. Vel ankommet tager han en taxa til en Ikea-forretning. Chaufføren kører ham til en butik på den anden side af Paris, men det gør ikke så meget, for han bliver alligevel betalt med en falsk euroseddel. Desværre er sømsengen ikke på lager, så fakiren beslutter sig for at overnatte i forretningen efter at have narret en smuk midaldrende kvinde til at købe ham et måltid mad i cafeteriet. Hun falder straks for hans ikke så diskrete charme, men vejen til deres næste møde bliver usædvanligt lang og kringlet.

Ajatashatru bliver – som titlen siger – spærret inde i et Ikeaskab, og det bliver starten på en højst usædvanlig rejse rundt til Europas storbyer. Undervejs bliver han konfronteret med sin egen tvivlsomme livsstil, og han møder talrige mennesker, lige fra afrikanske emigranter, der desperat forsøger at komme til Storbritannien, over den franske skuespiller Sophie Marceau, der overraskende nok fatter sympati for ham, og den bedragne taxachauffør, der viser sig både at bære nag og have gode forbindelser.

Bogen er en udviklingsroman og en komedie. Historien er fuld af bizarre episoder med fakiren som omdrejningspunkt. Komikken skrifter falde-på-halen komedie til spøjse udtalelser af indiske navne og utrolige sammenfald, men på samme tid bliver fakiren også en anden af sine eventyrlige oplevelser. Det er sjovt, nogle gange rørende, så romanen kan fint nydes som let underholdning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s