Anmeldelser · Europæiske perler

Marijke Schermer: Fortielsen

Spændende roman til #METOO tiden

På overfladen lever Emilia og hendes mand Bruch et lykkeligt liv. De har to drenge, Leo og Osip, gode jobs – han er læge, hun er sociolog i et konsulentfirma – og de har installeret sig i et gammelt hus så langt ude på landet, som man kan komme det i Holland. Og alligevel er noget galt. Emilia føler, at hun er ved at blive kvalt, og mens regnen vælter ned og vandet stiger truende i floderne, begynder de indre dæmninger at bryde sammen.

Marijke Schermer: Fortielsen - forside

Emilia og Bruch mødte hinanden tilfældigt i Amsterdam. De blev hurtigt tætte, men lige før det udviklede sig til et egentlig forhold, blev Emilia udsat for en brutal voldtægt i sit eget hjem. Det var så voldsomt, at hun var indlagt på hospitalet i en uge og var tvunget til at spise flydende kost i flere uger, fordi voldtægtsmanden havde brækket hendes kæbe under mishandlingen.

Det særlige er, at hun aldrig fortæller Bruch eller nogen anden, hvad der egentlig er sket. I stedet afbryder hun kontakten til ham i tre måneder til sårene er helet, hun bruger sin ferie på at komme sig, og derefter arbejder hun hjemmefra. Når hun bliver nødt til at forklare sine synlige skader for venner og kolleger nøjes hun med at sige, at hun har fået bank.

Efter de tre måneder opsøger hun igen Bruch og indleder et forhold til ham. Stadig siger hun ikke noget. De tager på romantisk ferie, de flytter sammen og de får børn sammen. Hun tror, at hun har indkapslet traumet og lagt det bag sig, men nu viser det sig, at det var naivt. Skal hun fortælle det hele for at få det overstået? Skal hun forlade Bruch for at slippe for at fortælle det?

Fortielsen er en lille og intens roman om et kærlighedsforhold, der er ved at blive ædt op af undertrykte følelser og ubehandlede traumer. Den fanger fint Emilias oplevelser, ikke mindst hvordan hendes forsøg på at lægge afstand til voldtægten i sidste ende fører til, at den underminerer hele hendes liv. De andre personer står knap så skarpt, men romanens temaer taler lige ind i tidens debatter om sexisme og seksuel vold – og så er den elementært spændende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s