Anmeldelser · Historie · Kunst og kultur

Kornerups rådhus i Vordingborg

Festskrift for renoveret bygning

Realdania Byg er i fuld gang med at sikre centrale dele af den danske arkitekturhistorie. Det sker typisk gennem opkøb, renovering og overdragelse eller udlejning til ny permanent brug, for målet er ikke bare at sikre bygningerne, men også at gøre dem til levende steder. Sådan er det også gået med det tidligere rådhus i Vordingborg, der nu er blevet en del af Danmarks Borgcenter.

Kornerups rådhus i Vordingborg - forside

Det er også Realdania, der har udgivet bogen i 2013 i forbindelse med renoveringen, hvor der i tre bidrag fortælles om bygningens historie. For den historisk interesserede er der nok mest at hente i Badeluch Vera Noldus’ artikel om bygningens forhistorie og opførelse.

Der er kun bevaret ganske få værker af Peter Kornerup, der brugte det meste af sin karriere på bygningsinspektør. Rådhuset i Vordingborg blev færdigt i 1843, og det befinder sig både tidsmæssigt og stilmæssigt i brydningen mellem klassicisme og historicisme. Facader og profil er typisk klassicisme med rene linjer og pudsede mursten, men linjen brydes af gotiske vinduer og gotiske buer over dørene. Resultatet er et harmonisk men også særegent byggeri, der da også blev et vartegn for byen.

Noldus beskriver også den historiske kontekst. Det var en tid, hvor økonomien igen var i vækst, og hvor demokratiseringen af den enevældige stat stillede større krav til lokaladministrationen. Vordingborg, der under Valdemarerne havde været en helt central by i riget, var sygnet hen i provinsiel ligegyldighed. Nu skulle udviklingen i gang igen, og her betød det noget, at byen havde et moderne rådhus.

Peter Bering skriver om de efterfølgende forandringer, hvor rådhuset blev til domhus og der blev tilføjet et arresthus. Han går også i dybden med de anvendte greb i renoveringsarbejdet, der ikke kun handlede om at føre bygningen tilbage til deres oprindelige udformning. I sidste bidrag skriver Charlotte Benn på baggrund af et interview med Praksis Arkitekter om arbejdet med rådhusets bagrum. Her blev der truffet radikale valg, da man valgte at nedrive arresten og i stedet tilføje en ny bygning nedsænket i terrænet.

Bogen er helt sikkert af størst interesse for dem, der kender rådhuset eller har en særlig interesse for Vordingborgs historie. Noldus’ artikel formår dog at sætte den konkrete renovering ind i bredere arkitekturhistorisk og samfundshistorisk kontekst, og det er både med til at tydeliggøre den konkrete bygnings betydning og formidle de strømninger, som den var en del af.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s