Anmeldelser · Nyere dansk

Marianne Larsen: Gæt hvem der elsker dig

Vokset op med velfærdssamfundet

Marianne Larsen blev født i 1951 og voksede op i nærheden af Kalundborg. Det samme er hovedpersonen Bodil, som vi følger fra hendes tidlige barndom, til hun har afsluttet grundskolen og er klar til at rejse hjemmefra for at bo på kollegie og gå på gymnasium i slutningen af 1960’erne. Forfatteren trækker altså på sine egne erindringer om de år, hvor Danmark gik fra landbrugssamfund til moderne industrisamfund med øget velstand og nye muligheder.

Marianne Larsen: Gæt hvem der elsker dig - forside

Bodils cirkler er små. Hun er enebarn af Ingvar og Edith, og i den nærliggende landsby bor den livskloge men barnløse moster Dora og hendes mand Mads. De driver sammen den lokale købmandsforretning, og det er Dora, der sørger for at introducere selvbetjening og nye produkter. Ingvar og Edith har overtaget hans forældres husmandssted ved vandet, men fiskeriet med bedstefar Albert er for længst reduceret weekendbeskæftigelse. Faderen tjener sine penge på en klinkefabrik, og da Bodil bliver stor nok, følger Edith efter ud på arbejdsmarkedet. Hun får arbejde på den lokale curler-fabrik og bliver aktiv i fagforeningen.

Romanen består af korte kapitler, der kronologisk fortæller Bodils opvækst. Hun er tæt knyttet til Albert, mens Ingvars mor Åse er noget fjernere. Åse er maniodepressiv, og de mørke perioder kaster fortsat skygger over familiens liv. Det er fint skildret, selvom hverken Bodil eller de andre sætter navn på sygdommen. Til gengæld er det et chok for pigen, da Albert heller ikke længere har overskud til hende, fordi han er blevet syg, og da han dør, bliver hun dybt ulykkelig og søger trøst i de tjæreduftende garn, der stadig ligger i udhuset.

Af andre børn er der kun få, som Bodil knytter sig til. Først er der August, som Edith passer mens hun er lille. Her er det Bodil, der bestemmer, mens det er lige omvendt med Cecilie, der er et par år ældre. Hun bor i nærheden med sine forhutlede forældre og sine mange søskende. Der er noget vildt over Cecilie, men venskabet er tæt, og Edith siger ikke noget til, at Cecilie spiser med om søndagen, så hun kan få noget ordentligt at spise. Endelig er der tilflytteren Vibs, som Bodil lærer at kende, da venskabet med Cecilie er gået i sig selv. Vibs er gammelklog og en læsehest – hun lider også af en hjertesygdom og må ikke bevæge sig for meget – og det er hende, der lærer Bodil at diskutere og vækker hendes interesse for bibliotekets hemmeligheden.

Der er altså intet usædvanligt i Bodils opvækst, men romanen er værd at læse for sit tidsbillede og for den meget fintmærkende skildring af familiens og især Bodils udvikling. Der er selvfølgelig episoder og begivenheder, som rager op i fortællingen, men de fleste forandringer sker langsomt og umærkeligt – og så en dag er Bodil næsten voksen og klar til næste kapitel i sit liv. Det er meget elegant udført, og jeg nød at lære Bodil, hendes familie og de andre personer i det lille lokalsamfund at kende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s