Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Karoline Stjernfelt: I morgen bliver bedre. 1. Kongen

Enevældig og afmægtig

I sin debut har Karoline Stjernfelt kastet sig over noget af det mest mytiske danske stof. Historien om Christian VII, der var psykisk ustabil, hans dronning Caroline Mathilde og lægen Struensee, der både blev dronningens elsker og rigets reelle magthaver, er behandlet mange gange tidligere i både bøger og på film. Alligevel føles hendes grafiske roman, der er planlagt til tre bind og hvoraf de to første nu er udkommet, som en helt frisk fortolkning af de dramatiske begivenheder.

Karoline Stjernfelt: I morgen bliver bedre. 1. Kongen - forside

Historien fortælles af Caroline Mathilde fra hendes senere eksil i Celle i Tyskland. Første bind åbner med det planlagte ægteskab mellem den 15-årige engelske prinsesse, der aldrig havde været uden for England, og den danske konge Christian VII, der blot var 17. Det var et arrangeret ægteskab efter værste skuffe, men det var der ingen, der tog sig af. Prinser og prinsesser skulle enten arve tronen eller bruges til at befæste statens alliancer gennem strategiske ægteskaber.

Det unge par er fra starten helt fremmedgjorte over for hinanden. Caroline Mathilde ved ikke, hvordan hun skal styre et hof, og Christian er langt fra klar til at løfte regentansvaret. Han forelsker sig i den prostituerede støvlet-Katrine, mens forholdet til dronningen er en pligt, der keder ham lige så meget som arbejdet i statsrådet.

Christian er bogens reelle hovedperson, og han er fuld af modsætninger. På den ene side enevældig og på den anden side uden reel politisk magt, fordi ministrene Reventlow og Bernstorff sidder på statsapparatet og forstår at tryne den usikre konge, når han får en idé, han selv vil sætte igennem. Han er tydeligvis også en ulykkelig ung mand, der er blevet straffet af autoritære opdragere, og selvom han både er intelligent og kender til tidens fremtrædende tanker, så har han slet ikke personlighed til at sætte sig igennem. I hvert fald ikke endnu, for som hans søn Frederik VI senere skulle vise, så var den enevældige magt højst reel, hvis kongen var klar til at bruge den.

Karoline Stjernfelt: I morgen bliver bedre. 1. Kongen - sideeksempel

Det er ikke mindst i portrættet af kongen, at billedsiden for alvor kommer til sin ret. Med enkle streger formidler Stjernfelt hans udskejelser og hans uforløste følelsesliv. Samtidig træder København i slutningen af 1700-tallet tydeligt frem, og tegningerne bygger tydeligvis på grundige studier af datidens arkitektur, topografi og mode. Det hele smides ind i velkomponerede sider, og så er jeg vild med, at Caroline Mathilde IKKE fremstilles som en specielt smuk kvinde. Hun er buttet og ret almindelig – men bliver selvfølgelig stadset ud, når hun skal optræde officielt.

Hvad så med Struensee? Han render rundt i Altona, hvor han er stads-physicus (læge), skriver kritiske artikler, som censuren slår ned på, og drømmer om en bedre verden. Han er uden tvivl både intelligent og idealistisk, så han slår selvfølgelig til, da nye muligheder viser sig. Christian VII har besluttet sig for en rejse rundt i Europa, og det bliver Struensee, der skal med som hans læge. Det er på rejsen, at lægen opbygger sit fortrolighedsforhold til kongen, men det må man læse om i fortsættelsen.

I morgen bliver bedre har med det samme etableret Stjernfelt som et af de vigtigste navne på danske tegneseriescene. Det er helt fortjent, for bogen er ikke bare veltegnet, den er også fortalt med en stor psykologisk dybde. Man mærker virkeligt den usikre dronning, den magtesløse konge og den stræbsomme Struensee uden at de reduceres til endimensionelle klichéer. Jeg ser frem til fortsættelsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s