Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Berroyer og Gibrat: Frie fornemmelser & Kærlighed og kogevask

Fransk teenageliv i 1980’erne

Berroyer og Gibrat udgav i alt fem bind om teenageren David Goudard og hans opvækst, men det er kun de to sidste, der er oversat til dansk. Det er ikke dårlige albums, men der er heller ikke noget særligt ved dem. De er en påmindelse om, hvor mange fransk-belgiske serier, der faktisk blev oversat og udgivet i 1980’erne.

Berroyer og Gibrat: Frie fornemmelser - forside

I frie fornemmelser er David og hans gode ven Laurent på campingferie ved havet med hans forældre. stemningen er dårlig fra første sekund, og den bliver ikke bedre, da det viser sig, at David har glemt at pakke posen med teltstænger. Det ender i en ordentlig gang skældud, og konfrontationerne med faderen fortsætter. David er ikke den skarpeste kniv i skuffen, men han er også en typisk teenager med hormonerne pumpende rundt i kroppen. Tiden går med at sove længe, når han får lov, med at lave drengestreger, der igen og igen udvikler sig værre end de er ment, og med at bage på to dejlige teenagepiger, i et af de andre telte. Det mest forbløffende er, at det lykkes, for det er svært at se, hvad Valérie, som den udkårne hedder, egentlig ser i David.

Berroyer og Gibrat: Kærlighed og kogevask - forside

Og selv det forkludrer han. I fortsættelsen Kærlighed og kogevask bliver David og hans familie opsøgt at Valéries forældre. Han fik ikke trukket sig ud, da de havde sex, og nu er hun selvfølgelig blevet gravid. Der er ikke andet for end at droppe ud af skolen og indstille sig på livet som børnefamilie en fjern landsby, hvor hendes onkel har et autoværksted. David kommer i lære, mens de to unge har svært ved at få tilværelsen som tidligt voksne med baby på armen til at hænge sammen. Selvom David stadig laver klovnenumre, er tonen alligevel blevet mere alvorlig. Ud over parrets egne problemer kommer de også i kontakt med mekanikeren Serge, der lider af mindreværd og depression.

Gibrats tegninger befinder sig et sted mellem de tidlige historier i Udflugter og den detaljerede fine streg i sene værker om besættelsen som Kragens flugt og Besat af begær. (Jeg kan stadig blive irriteret over den misvisende danske titel på den sidste.)

Billedsiden er fin, men jeg fandt ungdomshistorien i det første bind banal, og den pludselige overgang til småborgerligt familieliv i det andet bind virkede ikke troværdig. Jeg er med på, at børn nu engang kommer efter ni måneder, og at det kan tvinge mennesker til at blive voksne i en fart, men her troede jeg ikke rigtig på udviklingen – og det er stadig svært at forstå, hvad Valérie ser i David.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s