Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Jean-Pierre Gibrat: Udflugter

Små fortællinger fra Gibrats tidlige karriere

Jeg kom til at tænke på Fatale ferier af Vittorio Giardino, da jeg læste Udflugter. Begge albums er samlinger af småhistorier fra tegneserieskabere, der mest er kendt for større fortællinger om historiske begivenheder, men der er også forskelle. Giardinos stil var allerede etableret, da han kastede sig over kombinationen af ferierejser og kriminalhistorier, mens Udflugter udtryksmæssigt ligger langt fra Gibrats senere værker som Kragens Flugt og Besat af begær.

Jean-Pierre Gibrat: Udflugter - forside

Udflugter samler seks historier, der alle bevæger sig på grænsen mellem fantasi og virkelighed. De er skrevet af forskellige forfattere – Gibrat har selv skrevet På bjergtur – så der er ikke så meget, der binder dem sammen. Den første var også den bedste. En unge kvinde holder ind på en rasteplads for at købe cigaretter. Det gør hun med bange anelser, for det ligner et barsk sted proppet med langturschauffører, som hun tydeligvis har hørt mange slemme historier om. Det har læseren også, og derfor er det nemt at følge hendes tankegang.

Der er også en spøgelseshistorie med spor til den besættelse, som kommer til at fylde så meget i Gibrats senere værker, en fremtidsfortælling om livet med robotter og På bjergtur, hvor to unge kvinder skal bestige et bjerg og kommer til at gabe over mere, end de kan håndtere. De to sidste historier er mere realistiske og konventionelle fortællinger. I den ene har en ung mand stjålet et fly for at besøge sin sommerferiekæreste på Sicilien, i den sidste er vi med en familie på stranden i komedie om den planlagte hygges fortrædeligheder. Det hele går op i brok og jagten på den rigtige plads, inden de tager hjem igen.

Der er mere kontinuitet på billedsiden. Gibrat arbejder her med en kraftig streg i persontegningen, mens baggrunde kun skitseres svagt. Det fungerer udmærket, men det er langt fra den meget fine og detaljerede streg, der er karakteristisk for hans senere værker.

Udflugter var hurtigt læst og kommer nok ikke til at sætte sig de store spor. Det var sjovt at se Gibrats tidlige arbejde, men hvis man ikke har tænkt sig at læste hele hans værk, så er der meget mere at hente i hans fortællinger om anden verdenskrig i Frankrig.

En kommentar til “Jean-Pierre Gibrat: Udflugter

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s