Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Herluf Bidstrup: Sagtmodige suk

Satire præget af tidens tand

Mange kunstnere var betaget af kommunismen og stillede deres talenter i Sovjetunionens – hvilket i dansk kontekst vil sige i DKP’s – tjeneste. Et af de mest markante eksempler var Herluf Bidstrup, der i mere end 40 år leverede satiretegninger og idylliserede tegninger af livet i østblokken til Land og Folk. Det gjorde han så godt, at han også blev berømt i de kommunistiske lande og belønnet med Lenin-prisen i 1962.

Sagtmodige suk er en samling af tegninger fra starten af 1970’erne og udgivet på Melbyhus i 1974. Det er længe siden, og eftersom satiretegninger til dagbladene i høj grad også er dagsaktuelle kommentarer, er der måske ikke så meget at sige til, at de i dag fremstår som en tam affære. Særligt teksterne virker både kedelige og ligegyldige, og det er sådan set lige meget, om de er rene propagandaindlæg for Sovjetunionens lyksaligheder eller om de er variationer over temaet ”overvægtig kapitalist fortæller om sin udnyttelse af og foragt for arbejderklassen.” Lidt bedre står det til med de tekster, der skriver sig ind i splittelsen på venstrefløjen og f.eks. laver sjove med universitetsmarxisterne, der nok udtalte solidaritet med arbejderklassen men gjorde det i et sprog, som de færreste forstod. Af gammel interesse var det også interessant at se, hvordan omdøbningen af Fællesmarkedet til EF blev tematiseret i et par indlæg.

Hvis teksterne er kedelige, så er tegningerne til gengæld stadig værd at dvæle ved. Det særlige ved Bidstrups tegninger er, at de altid er unikke. Der er selvfølgelig typer, som f.eks. kapitalisten med jakkesæt og lidt for meget på sidebenene eller flipperne med deres lange hår og hønsestrik, men det er nye ansigter og personer hver gang, og læser man de små hundrede sider igennem, får man et klart indtryk af tidens mode og udtryk.

Bidstrups streg er værd at kigge på, men vittighedstegninger skal jo fungere som en helhed, og teksterne er enten for dogmatiske til min smag eller også er tiden simpelthen løbet fra dem.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s