Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Johan F. Krarup: Styrelsen

Sådan ser korruption ud

Frank Laursen er jurist og sagsbehandler i Udlændingestyrelsen, hvor han dagligt håndterer opholdstilladelser, fremmedpas og studievisa. Men han er også en ret almindelig fyr, der ser Champions League fodbold med vennerne, er begyndt at date Marianne fra en af de andre afdelinger og i almindelighed går ud fra, at tingene skal gå efter reglerne. I Johan Krarups graphic novel fra 2017 bliver han stille og roligt trukket ned i et morads, han ikke kan kæmpe sig ud af igen.

Johan F. Krarup: Styrelsen - forside

Frank deler kontor med Peter, der en af de mange ikke-juristuddannede medarbejdere i styrelsen. Det betyder, at der opgaver, som han ikke selv kan løse, og i starten tænker Frank ikke nærmere over det, når han bliver bedt om at behandle nogle opholdstilladelser på kinesiske statsborgere. Det er ganske vist lidt mærkeligt, at Huan, der officielt driver en restaurant, er villig til at sponsorere fodboldtrøjer SÅ billigt, og ubehaget tager til, efterhånden som sagerne hober sig op, og det er uklart, hvad de mange studerende egentlig skal i Danmark.

Inden længe er Frank fanget i et spil, han ikke kan se sig selv ud af. Efter at have krydset grænsen én gang er der ikke rigtigt nogen vej tilbage, for hvem har egentlig mest på spil, når der er sket noget ulovligt? Hver gang han forsøger at trække en streg i sandet, stilles han over for nye krav, og efterhånden bliver det også klart, at Peter ikke bare er en god ven og kollega, men også en person, der lyver og bedrager, når det passer i hans kram.

Billedsiden er holdt i simple sort/hvide tegninger, og stilen er overvejende realistisk. Vi følger Frank, når han sidder i sin sofa, når han krummer sig fortvivlet sammen på toilettet, og når han pisser på gulvet, fordi han ikke er helt vågen endnu. Kun i enkelte passager afløses den realistiske stil af mere drømmende sekvenser.

Styrelsen - sideeksempel

Billederne understøtter fremstillingen af Udlændingestyrelsen som en helt almindelig kontorarbejdsplads med kaffe-hygge, intriger og pligtopfyldende ansatte, der gør hvad de kan på den plads, de nu engang har fået tildelt. Det er tydeligt, at Krarup kender stedet fra sin egen ansættelse der.

Sikkerheden er ikke i top, for ingen skænker det en tanke, at korruption kunne komme på tale, selvom opholdstilladelser i udlandet er mange penge værd. Og det er præcis derfor Frank ikke ser faren før det er for sent. Johan Krarup har lavet en spændende og realistisk historie. Det er som at se en kriminalfilm fredag aften – og det er ment positivt.

En kommentar til “Johan F. Krarup: Styrelsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s