Anmeldelser · Historie

Livet på og omkring Nakskov Fjord


Lokalhistoriske analyser og anekdoter

Nakskov Fjord er et af Danmarks mest fantastiske naturområder. Den store, lavbundede fjord med de mange øer giver perfekte betingelser for et stort fugleliv, og selvom øerne i dag er ubeboede, så er fjorden stadig en vigtig del af egnens liv. Sejlads, roning og skånsomt erhvervsfiskeri bringer mange i kontakt med naturen, og i Lindelse, Langø og Nakskov er havet en helt naturlig del af hverdagen. Det er dette rige liv omkring fjorden, Det gamle Trykkeri i 2019 udgav denne bog om.

Livet på og omkring Nakskov Fjord - forside

De godt 100 sider er bygget op om en række forskellige artikler skrevet af forskellige forfattere. Tilgangen varierer meget, og det giver derfor ikke mening at læse eller vurdere dem efter den samme skala. Bogen indledes med en artikel af Henning Bech Johansen om dannelsen af fjorden under sidste istid. Artiklen formidler isens grundlæggende bevægelsesmønster og beskriver specifikt, hvad der er sket på Vestlolland. Det mest markante aftryk er øen Enehøje, der i dag fjordens største og højeste ø, og som gennem tiden har fungeret som en beskyttende bræmme mod presset fra Storebælt.

Stærke lokalhistoriske bidrag leveres af Ole Arpe Munksgaard om Slotø, hvor kongemagten i 1500-tallet anlagde et befæstet orlogsværft, som der stadig står rester tilbage af, og om Langø, der frem til stormfloden i 1872 var en ø, men som efter opførelsen af de lollandske diger efter katastrofen blev landfast med Nakskov. I dag bruges navnet mest om landsbyen omkring havnene, hvor der stadig drives aktivt erhvervsfiskeri.
Endelig behandler Munksgaard Lollands Albue, krumodden længst mod vest, der har spillet en rolle i Danmarkshistorien som opmarchsted for flådeoperationer mod Nordtyskland i 1400-tallet. Til gengæld afviser han den hyppigt udbredte antagelse om et stort sildemarked på Albuen i Middelalderen. Det var først senere stedet fik en betydelig rolle som handelssted.

Otto Paludan, som mange kender som skipper på postbåden og guide til fjordens oplevelser, viser sig også at være en glimrende historiefortæller på skrift. Særligt hans gennemgang af Vestas og postsejladsens historie er spækket med underholdende anekdoter om forgængerne, der både kunne være knarvorne og nysgerrige. En af dem læste konsekvent beboernes post på turen derud, så han kunne lægge ansigtet i de rette folder og forberede dem på nyhedernes karakter!

John Madsen giver en kort skitse af livet i Lindelse, hvor Lystskoven i midten af 1900-tallet blev et yndet udflugtsmål og dansested for nakskovitter. Aase og Jane Hansen skriver om deres barndomsminder fra Albuen, hvor de tilbragte somrene i familiens fritidshus, og endelig runder Lise Simon af med en kort artikel om Nakskov Fjorddage, der gennem tyve år har skabt aktiviteter og gjort fjorden tilgængelig for mennesker fra nær og fjern.

Livet på og omkring Nakskov Fjord er, som det nok fremgår, en ujævn samling af tekster. Det kan man ærgre sig over, men mange lokale vil snarere glæde sig over, at personernes stemmer er så nemme at genkende i bogen. Blandingen af analyser og anekdoter er en fin introduktion til Nakskov Fjord, men bogen vil nok mest interessere dem, der i forvejen kender området. Det kan alle til gengæld komme til, så lad det være en opfordring til at besøge Nakskov og Nakskov Fjord, når corona-tiden er overstået.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s