Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Sofia Malmberg: Elin under havet

Et overgreb

Der er noget fint og drømmende over Sofia Malmbergs debut, som passer perfekt til hovedpersonen Elin. Hun er en ganske almindelig pige, der gerne vil lære kampsport og oplever sin travle mor som lidt streng og distanceret. Hun holder også meget af at opholde sig i skoven, og ellers går hun i skole som alle de andre.

Sofia Malmberg: Elin under havet - forside

En dag spørger hun på en hjemmeside, om der findes et sted i byen, hvor hun kan træne. Det er André, der svarer. Han har en skole, hvor han underviser i sin egen stilart, og han vil gerne lære hende det hele. Da hun møder op, imponerer han Elin med sine færdigheder, og så er han flink og vil gerne undervise hende. Faktisk sender han hende hjem med nogle øvelser, og han vil gerne lære hende mere – men det skal være en hemmelighed mellem de to.

Det er ikke svært at se, at der er ugler i mosen, men Elin er kun et barn – og hendes mor er der ikke rigtig til at hjælpe hende på vej – så hun siger ja til en gang massage, der skal hjælpe med at sætte hendes qi fri, så hun kan slippe sine hæmninger. Hun synes det er mærkeligt, men hun indvilliger og André forgriber sig på hende.

Bagefter er hun plaget af skam og skyldfølelse, og fordi hun ikke har nogen at tale med, vender hun smerten indad. Hun besjæler sit lille panda-hårspænde, som hun kalder Nilah, og fantaserer sig ind i en parallelverden under havet, hvor alting er mørkt og anderledes. Det interessante er, at hun med en enkelt hjælpende bemærkning fra en voksen overvinder traumet og kommer styrket ud på den anden side.

Tegneserien er som skabt til fantasiverdener, og Malberg tegner mørket frem på en meget fin og ikke skræmmende måde. Selvom Elins tankes er plaget af oplevelsen, så udspringer de figurer hun fremmaner af en barnlig fantasi, som mere er sjov end uhyggelig.

Bogen er en fin historie om et svært emne. Målgruppen er vel primært i folkeskolens ældste klasser, men særligt billedsiden er også interessant for andre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s