Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Enki Bilal: Fire?

Sidste akt i dystopisk vision

Det var med en vis lettelse og en mængde håb, at jeg tog fat på fjerde og sidste bind af Erindringens magt. Forhåbentlig ville der komme nogle svar på de mangeartede spor, der var lagt ud i de foregående bind – og under alle omstændigheder ville det blive rart at få rundet værket af. Disse forventninger blev i hvert fald delvis indfriet.

Enki Bilal: Fire? - forside

Historien åbner med redningsmissionen til Mars, hvor de ti besøgende i Ørnereden er blevet transporteret hen, og hvor Nike Hatzfeld tilsyneladende stadig er i live. Med på missionen er Leyla Mirkovic, men det skal snart vise sig, at sagen er mere kompliceret end som så. I virkeligheden er det en af Optus Warholes duplikanter, der er med på rumskibet. Med sig har hun fluer til resten af besætningen, så hele missionen forvandles til en af hans vanvittige happenings.

Det er heller ikke den rigtige Nike, der er havnet på Mars. Han er fortsat på jorden, hvor væv fra den oprindelige Warhole, vokser på hans bryst. Rygterne om Warholes død er altså endnu engang stærkt overdrevne, og mens Warholes kunstner-duplikant fortsætter sin hærgen, bliver den ”rigtige” Warhole genfødt. Det er ham, der samler de tre forældreløse til en svævende middag over Paris, hvor han endelig afslører nogle af sammenhængene bag de mærkværdige begivenheder.

Læseren får altså svar på mysteriet om Ørnereden og Warholes overnaturlige evner, men på et mere fundamentalt plan mangler der svar på seriens grundlæggende spørgsmål: Hvorfor er det de tre forældreløse fra Sarajevo, der samles til den mærkværdige middag, og hvordan skal deres forbindelse egentlig forstås? Måske er det pointen: Hvis de tre symboliserer befolkningsgrupperne i Bosnien, så kan de hverken leve sammen eller undslippe hinanden?

Det er muligt, men det ændrer ikke på, at Erindringens magt som helhed var en ret forvirrende og fabulerende læseoplevelse. Sidste bind sætter dog tempoet ned, og selvom der stadig er flere løse ender, end jeg brød mig om, så formår Bilal trods alt at samle historien til sidst.

Tidligere bind i serien:

Erindringens magt

32. december

Møde i Paris

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s