Anmeldelser · Historie

Præmierede huse i Nakskov 1984-2001

Spøjs udgivelse om vigtigt lokalhistorisk emne
Det kan diskuteres, om kulturarven i sin egen ret og for sin egen skyld har mistet indflydelse de seneste par årtier, men der kan ikke være tvivl om, at den i stigende grad instrumentaliseres og gøres til et vigtigt brændstof for oplevelsesøkonomiens motor. Det ses f.eks. i Realdanias fokus på stedbundne potentialer, i nyere turismeforsknings arbejde med ”Oplevelsesrum” og i større byers systematiske investeringer i kunst- og kulturtilbud.
Præmierede huse i Nakskov - forside
I den situation kan der være god grund til at se på noget af det mest bestandige i vores kultur, nemlig de bygningsværker som byerne består af. Det er ærindet i Det Gamle Trykkeris lille udgivelse fra 2002, der ser tilbage på tyve års arbejde med bygningsbevaring i Nakskov. Det konstateres i indledningen, at byen er blevet forskånet for de store gennembrud, der plagede danske provinsbyer i 1960’erne og 1970’erne, men at der på den anden side også har været et stort behov for at renovere og udvikle en nedslidt bygningsmasse.
Det er sket gennem en bygningsbevaringsfond og en tilskyndelse til at renovere private huse gennem præmiering. I udgivelsen præsenteres alle vinderne fra årene 1984-2001 med en skitsetegning og en oplistning af bygningens ejere (for boliger) eller af forretningerne på adressen, men der er ingen egentlig gennemgang af husenes historie og deres individuelle betydning for byen.
Det er der derimod for syv udvalgte bygninger, der ikke er præmieret eller restaureret i perioden, men som til gengæld er centrale markører i de offentlige rum. Udvælgelsen er ikke overraskende for kendere af byen, og det kan kun ærgre, at beskrivelsen ambitionerne om at renovere Dronningens Pakhus er lige så gældende i dag som da hæftet udkom: ”Det er imidlertid forbundet med visse vanskeligheder, da det hidtil ikke har været muligt at finde en anvendelse for huset…” (s. 27)
I det helt taget er det nemt at genkende dagens Nakskov i udgivelsen. Der er fortsat grund til at glæde sig over de grundige og flotte renoveringer, der beskrives i hæftet, og der er også både muligheder og udfordringer i bygningsarven. Selve udgivelsen er en mærkelig blanding registreringer af nogle bygninger og beskrivelser af andre bygninger. Som sådan er der ikke meget sammenhæng fra start til slut, men kendere af Nakskov vil utvivlsomt finde små værdifulde oplysninger alligevel.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s