Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

John Grisham: Juryen

Beskidt spil i kulissen

Jeg har altid haft en svaghed for de amerikanske retssalsdramaer. Jeg tror det startede med Advokaterne i fjernsynet, og selvom de personlige historier selvfølgelig er vigtige, så er det især de indviklede procedurer og sagernes indbyggede dynamik, der er interessant. Oplevelsen har mest været knyttet til film og tv, så dette var faktisk min første Grisham-bog, og den skuffede ikke.

Scenen er sat i Beloxi, Mississippi, hvor enken efter Jacob Wood har anlagt sag mod tobaksfirmaet Pynex. Det er den seneste af en lang række civile søgsmål mod tobaksindustrien, og indtil videre er det lykkedes firmaerne at vinde dem alle. De er desperate for at vinde igen, for den første sejr til en sagsøger vil åbne en flodbølge af nye søgsmål, der i sidste ende kan bringe virksomhederne i knæ.

Første skridt i retssagen er juryudtagelsen. Der er udtaget en bruttoliste på to hundrede potentielle nævninge blandt de registrerede vælgere, og fra den flok skal vælges en jury på 12 personer og tre suppleanter. De fleste håber at slippe, og det kan der være flere årsager til. Det kan handle om et dårligt helbred, forudindtagethed i sagen eller andet. Og så kan de blive blokeret af enten sagsøgeren eller forsvarerens advokater. De kæmper selvfølgelig med næb og klør for at få sammensat den rigtige jury, og for at sikre det har begge parter et hold af juryeksperter i gang med at vurdere, hvordan hvert enkelt potentielt jurymedlem kan tænkes at agere.

Nogle er nemme, andre er det sværere at blive klog på. Den unge studerende / butiksmedarbejder Nicholas Easter er et mysterium for begge parter, men han bliver udtaget, da de er mere optaget af at blokere nævninge, de VED vil være imod dem. Inden længe står det dog klart, at Nicholas er en nævning ud over det sædvanlige. Da retssagen starter, dukker han tidligt op og går i gang med at bygge relationer op til de andre nævninge, og da frokosten på mystisk vis udebliver, lykkes det ham hurtigt at blive uofficiel talsmand for juryens berettigede krav.

Pynex har hyret et lokalt advokatfirma til at føre sagen, men bag kulisserne er det Rankin Fitch, der trækker i trådene. Han har ubegrænsede midler fra de fire store tobaksfirmaer, og han er vant til at spille beskidte spil. En hær af privatdetektiver er i fuld gang med at opspore smuds, der kan bruges til pression mod jurymedlemmer, og han er heller ikke for fin til at sætte fælder op for medlemmernes familie, så de indirekte kan lægge pres på.

Det er selvfølgelig 100 % ulovligt, men det eneste der tæller er sejren, og Fitch er dygtig. Han har vundet masser af tobakssager før, men han må indse at denne sag er noget for sig. En unge kvinde, Marlee, kontakter ham anonymt. Hun påstår, at hun ved, hvad en af nævningene vil have på i retten næste dag, og det er ikke den eneste af hendes forudsigelser, der går i opfyldelse. Hun har tydeligvis stærke relationer ind i juryen. Kan den indflydelse købes? Og af hvem?

Retssagen følges fra juryudtagelsen til kendelsen, og romanen stillede i høj grad min nysgerrighed efter retssagsteknik. Der er udførlige rapporter fra begge siders advokater, vidneudsagnene gennemgås omhyggeligt men uden at blive kedelige, og forsøgene på at manipulere medlemmerne og deres familie vises også. Samtidig vokser spændingen efterhånden som Fitch og læseren lærer Nicholas og Marlee at kende. Hvad er de egentlig ude på?

Jeg gættede svaret på det spørgsmål i god tid inden dommen faldt i bogen, men det gjorde ikke så meget. Grisham bygger typiske men troværdige personer, og han har et klart blik for gruppedynamikken i juryen. Bogen er elementært spændende, så jeg følte mig godt underholdt.

En kommentar til “John Grisham: Juryen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s