Anmeldelser · Nyere dansk

Jørn Riel: Den pjaltede mand og andre skrøner

Sidste omgang skrøner

Alt godt må komme til en ende – og sådan har det tilsyneladende også været med Jørn Riels skrøner. Fortællingerne i denne samling har i hvert fald ikke den samme friskhed som tidligere, selvom hans elskelige anarkister sjældent er forudsigelige og aldrig kedelige.

Jørn Riel: Den pjaltede mand - forside

Tidligere har Valfred, Anton, Bjørken, Lasse-Lille og de andre slået deres folder i Nordøstgrønland, men efter en bureaukratisk beslutning om at gøre hele området til naturpark, er de blevet tvunget sydpå til Banankysten syd for Scorebysund. Det betyder nye personer, lige så egenrådige og skeptiske over for familielivets glæder som de gamle, og mere direkte konfrontation med irriterende repræsentanter for myndighederne.

Her er ungkarlen, der beslutter sig for at finde en kone, så han og kammeraterne ikke skal havne på et kommunalt alderdomshjem langt væk, når de bliver gamle. Og som bliver reddet fra den grusomme skæbne af vennerne, der får lavet ungkarlehyblen om til et plejehjem, så de kan blive boende.

Der er også titelhistorien, hvor en ministeriel embedsmand plages af personlighedsspaltning, så han skiftevis bygger typehuse i bygden og forbander dem langt væk. Der er fangstmanden, hvis husholderskes familie flytter ind og som kun kan skræmmes væk med et defekt brusebad. Der er manden, der mister livslysten, da han ikke længere kan se nøgne damer i skyerne, og hvor vennerne må komme til undsætning og opfylde hans drøm om at være bordelvært for en dag. Og der er selvfølgelig greven fra Lolland med hans udrikkelige vin.

Meget er kort sagt genkendeligt, hvis man tidligere har læst Signalkanonen, Den kolde jomfru eller andre af hans skrøner. Jørn Riel er for rutineret og for dygtig til sin metier til at levere noget decideret dårligt, men denne samling føjer ikke noget nyt til værket, og der hvor jeg tidligere har grinet højt, nøjedes jeg med at trække på smilebåndet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s