Om det at læse

Guide til god sommerlæsning

På utallige opfordringer – ok, én, men jeg er nem at lokke – kommer her nogle anbefalinger til bøger, der kan gøre enhver sommerferie til en større oplevelse. Jeg lover ikke noget for enhver smag, men det er alle sammen bøger, som jeg har læst med stor fornøjelse.

1. Har du allerede en god børneflok, og har du brug for et godt argument for at trække en streg i sandet og erklære dig tilfreds? Så er Doris Lessing: Det femte barn den rigtige roman for dig. Tynd, hurtigt læst, morsom på en barok måde og dybt ubehagelig.

2. Nonner er måske ikke det mest interessante, men hvis du vil prøve at dykke ned i en helt anden verden, så kan de være godt romanstof. Det viser Anne-Lise Marstrand-Jørgensen i Hildegard I-II, der er en velskrevet og fascinerende skildring af Hildegard af Bingen, der blev sendt i kloster som barn og blev en anerkendt læge og komponist.

3. Er du til en god krimi, hvor en bindegal morder drager hærgende gennem storbyen indtil hans egen tiltagende sindsforvirring og en effektiv politimand sætter en stopper for ham? Så er Dostojevskijs Forbrydelse og straf den helt rigtige bog for dig. Gamle udgaver – evt. under titlen Rodion Raskolnikov – kan til nøds gå an, men Jan Hansens nyoversættelse er at foretrække.

4. Epidemier, naturkatastrofer og undergangsstemning er blevet standard i postapokalyptiske fortællinger om livsfarlig regn, zombier og fremtidssamfund, der altid vender tilbage til fortidige samfundsformer. Et af de første og bedste eksempler er Stephen Kings The Stand (på dansk Opgøret), hvor 99,x % af verdens befolkning udryddes og resten gør klar til den endelig kamp mellem godt og ondt. Bonusinfo: Bogen kan give skepsis over for personer med initialerne RF.

5. Det skal jo ikke være så alvorligt det hele. Har du mere end en gang taget dig selv i at droppe rumænsk socialrealisme på DR2 for at snige dig over til en romantisk komedie på Kanal4, så er Nicholas Sparks: Os et letlæst og morsomt bud. Særligt velegnet til rejser til Paris, Amsterdam, Venedig og Barcelona.

6. Vi bliver i det humoristiske hjørne. Mødre kan være en pine, især hvis de aldrig hører efter hvad deres døtre siger, og hvis de dybest set er mest optaget af sig selv. Har du det sådan, vil du kunne genkende dig selv i hovedpersonen i Stine Pilgårds Min mor siger. Den har nogle af de skarpeste replikker skrevet på dansk i mange år.

7. Jeg er ikke vild med korte noveller efter Hemingways isbjergsteknik, hvor det meste er usagt, men lidt længere fortællinger er en anden sag. Ida Jessen er en mesterlig fortolker af de etiske dilemmaer i velfærdsstaten, og det kan man f.eks. stifte bekendtskab med i Postkort fra Annie.

8. Tyskland efter genforeningen mangler nok stadig sin definerende roman, men der er gode bud. Et af de sjoveste er Wolfgang Herrndorffs Tschick, hvor to outsidere i sommerferien stjæler en Lada i Berlin og kører på opdagelse i det (øst)tyske opland. Den er oversat, men man går glip af nuancerne fra et poetisk og morsomt tysk.

Men størst af alt er kærligheden, så vi slutter med to kærlighedsromaner – en der ender lykkeligt og en der ikke gør.

9. De fleste har sikkert hørt om Pride and Prejudice, som både forfattere og fans digtere videre på i en grad, som kun Harry Potter kan slå. Heldigvis lever bogen op til foromtalen, for Elizabeth Bennett er ikke bare på jagt efter en mand. Hun er intelligent og hendes høflighed komplementeres af sjove og skarpe bemærkninger – eller sagt på en anden måde: Det er i virkeligheden Darcy, der kan være mest tilfreds med forbindelsen, selvom Bridget Jones forguder ham som mandeideal. Muligvis fordi hun ikke læser bogen men ser BBC-serien med Colin Firth i hovedrollen.

10. Få bøger har en så kendt første sætning som denne: ”Alle lykkelige familier ligner hinanden; men den ulykkelige familie er altid på sin egen måde ulykkelig.” Bogen er Anna Karenina af Leo Tolstoj, og som det antydes, ender den ikke godt. I hvert fald ikke for Anna men i god russisk stil er der en bunke hovedpersoner, lange filosofiske udredninger, rørende dødsscener og underspillet vanvid. Det er fantastisk.

Enjoy!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s