Anmeldelser · Nyere dansk

Hanne Reintoft: Når dagene strenges

Fra krig til kaos

Når dagene strenges er en selvstændig fortsættelse til Nu er det længe siden. Vi er igen i selskab med den sønderjyske familie Lorentzen med rødder på Broagerland og efterkommere spredt i det meste af Danmark og dele af Tyskland.

Hanne Reintoft: Når dagene strenges - forside

Seriens første bind sluttede med systemskiftet i 1901, og i stedet for at fortsætte præcis hvor hun slap, vælger Reintoft at springe 15 år frem. Den første familiefader, Jens Peter, blev dræbt under stormen på Dybbøl, og nu møder vi barnebarnet Jens Peter i gang med at desertere fra den tyske hær. Han har som så mange andre sønderjyder været indkaldt til at kæmpe for kejserriget i 1. verdenskrig og oplevet krigens ødelæggende rædsler. Efter at være hårdt såret kan han ikke mere, og det lykkes ham at snige sig over grænsen til Danmark.

Søskendeflokken fra første bog, Sigurd, Peder og Ingeborg, er vigtige personer i Når dagene strenges, men fokus flyttes til de næste generationer. Det er særligt Ingeborgs børn, det handler om: Datteren Margrethe, der flyttede til Salling, Jens Peters far, der flyttede til Sønderborg, blev en tæt allieret med H.P. Hansen og selv mærket af krigen, og lægen Hans, der tilhører venstrefløjen i det tyske socialdemokrati og ender hos kommunisterne. Carl, der har overtaget slægtsgården, forsvinder lidt efter lidt, og det er et generelt problem for Reintoft at holde styr på de mange personer, der kommer til efterhånden som børn og børnebørn bliver gift og selv får børn.

Krigen og den efterfølgende økonomiske krise er omdrejningspunktet for familiens liv. Økonomisk bliver det svære tider for både industri og landbrug, og det afspejler sig politisk i voksende radikalisering. Politisk repræsenterer familien især nationale og venstreorienterede tendenser. Bønderne i Salling tilhører Det radikale Venstre og omgås de lokale kunstnere, i Sønderborg kommer Jens Peter til at arbejde for den danske sag og Hans slutter sig til kommunisterne. De store folkelige bevægelser (Venstre og Socialdemokratiet) er stort set fraværende, og mens Landbrugernes Sammenslutning og den fremvoksende nazisme fordømmes fra første færd, så er både Reintoft og hendes personer fulde af forståelse for det kommunistiske diktatur i øst.

Bogen fortæller dansk og europæisk historie gennem familiens historie – folkeafstemningen i 1920 fører til genforening for nogen, men Hans og Regitze havner sammen med resten af Flensborg i Weimarrepublikkens kaos – men det er også en slægtsroman. Som sådan bindes den sammen af de store begivenheder, der udgør kernen i alle familiers udvikling: Børn fødes, unge giftes og gamle dør. En for en falder den gamle generation, Ingeborg, Sigurd og Peder fra, men tragedien rammer også de yngre.

Romanen slutter med Hitlers magtovertagelse, Kanslergadeforliget og Hans og Regitzes dramatiske flugt fra Berlin til Danmark. Som kommunister står de over for internering efter rigsdagsbranden, og for både Danmark og Europa venter en ny, ødelæggende krig forude. Konfrontationerne i Sønderjylland tager atter til, og der er på sin vis lagt op til en efterfølger, der fører slægten ind i efterkrigstidens velfærdssamfund.

Den er ikke skrevet, og det er nok meget godt. Den første bogs fokus mangler lidt her, og man må forvente, at det kun vil blive endnu mere udtalt i et bind tre. Samtidig fylder Reintofts egne politiske holdninger stadigt mere, efterhånden som vi nærmer os nutiden. Det ændrer dog ikke på, at Når dagene strenges er en værdig og interessant videreførelse af Nu er det længe siden. Jeg nød timerne i selskab med familien Lorentzen og Karen Abrahamsens behagelige indlæsning.

En kommentar til “Hanne Reintoft: Når dagene strenges

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s