Anmeldelser · Butleren i biblioteket

Helle Stangerup: En forskers død

Løgnen om Irakkrigen

Der sker så meget i international politik, at selv de største begivenheder og beslutninger hurtigt forsvinder i erindringen. Sådan er det gået med Irak-krigen, selvom dens destabiliserende konsekvenser fortsat er tydelige i hele regionen, og sådan er det især gået med begrundelsen for invasionen. Der var sådan set masser af gode grunde til at afsætte Saddam Hussein, der var inspireret af Stalins metoder og stod i spidsen for et af de mest undertrykkende regimer i verden, men officielt havde krigen intet med lokale menneskerettigheder at gøre. For koalitionen med USA og Storbritannien i spidsen handlede det om forbindelser til terrorisme og fortsat tilstedeværelse af masseødelæggelsesvåben. FN’s våbeninspektører afviste at det var tilfældet, men stormagterne insisterede. Efterfølgende viste det sig så, at efterretningsrapporterne havde været forfalskede.

Helle Stangerup: En forskers død - forside

Det er dette morads, Helle Stangerup dykker ned i med sin roman fra 2010. Den er inspireret af den britiske våbeninspektør dr. Kelly, der lækkede oplysningerne til BBC og efterfølgende blev udsat for en ydmygende offentlig høring og endte med at begå selvmord under mystiske omstændigheder. I bogen omtales han som dr Cann, men omstændighederne omkring hans død – herunder hans tilhørsforhold til baha’i religionen – bruges 1:1.

Hovedpersonen er Amy Ellen Holt. Hun er engelsk-dansk, har sønnen Tim fra et forlist ægteskab og prøver at finde fodfæste som forfatter, men bruger det meste af sin arbejdstid på at oversætte amerikanske bestsellere til en halvdårlig løn. I juli 2003 opholder hun sig på kurstedet Greenmeadow House, da aviserne flyder over med nyheden om dr Canns død i en skov få kilometer derfra. Omstændighederne er mystiske: Han har tomme pillebreve på sig, men der er også skåret i hans håndled med en sløv havekniv. Hvorfor begå selvmord på den måde? Og hvis det var et mord forklædt som selvmord, hvorfor så gøre det så amatøragtigt?

Amy er ikke den eneste gæst, der undrer sig. Den ældre professor Charles Brandon er også overbevist om, at der er ugler i mosen, og at det i virkeligheden er regeringen, der står bar Canns død. Den teori abonnerer Amy ikke umiddelbart på, men hun bliver så optaget af sagen og dens uforklarlige detaljer, at hun fastholder kontakten til Brandon.

Mens hun flytter til London for at få en ny karriere på skinner, skriver de sammen om Canns død. Amys teori handler om Iran. Det er nemlig derfra, at baha’i religionen stammer. Ikke bare har det iranske præstestyre et principielt ønske om at udrydde en religion, der opfattes som kætteri, det har også en direkte interesse i at destabilisere Irak. Og her er en underminering af koalitionens legitimitet en oplagt taktik.

Det er dog mest spekulationer indtil 2005. Amy er desperat for at få en fod indenfor i den engelske forlagsbranche, og hvorfor ikke bruge Cann-sagen som døråbner? For at komme videre beslutter hun at besøge baha’i centeret i London, og det sætter for alvor gang i handlingen. Hun genkender en ung kvinde, der også var gæst på Greenmeadow House, da Cann døde, og der er også noget mystisk over bibliotekaren Michel Walter. Det står i hvert fald hurtigt klart, at baha’ierne har deres egne efterretningsressourcer til rådighed, og at de nu rettes mod hende.

Mere skal ikke siges om handlingen her – det er jo en spændingsroman – men omstændighederne viser sig selvfølgelig at være spegede. Jeg kunne godt lide krimiplottet og den mulige forklaring på dr Canns død, men nogle af de sideløbende handlingsspor var mindre overbevisende. Antallet af sammensværgelser, som Amy udsættes for, bliver simpelthen for meget af det gode. Undervejs møder Amy også kærligheden, men på en så tilfældig måde, at jeg aldrig blev overbevist om forholdet.

En forskers død er en ok spændingsroman, men heller ikke mere. Jeg følte mig underholdt det meste af vejen, men jeg kunne godt have undværet forviklingerne i den sidste tredjedel af bogen. De bringer ikke noget nyt til historien, og de ender faktisk med at dække lidt for det egentlige budskab, nemlig hvor skammeligt Cann/Kelly blev behandlet, og hvor katastrofalt det var, at verdens ledere gik i krig på en løgn. Der er mange grunde til den mistillid vestlige befolkninger møder deres regeringer med. Dette er en af de vigtige.

En kommentar til “Helle Stangerup: En forskers død

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s