Anmeldelser · Nyere dansk

Kamilla Hega Holst: på træk

Midtlivskrise – også for kvinder

Dansk litteratur blomstrer med nyt talent i disse år, så det er svært at følge med i alle de mange forfatterskaber, der udfolder sig lige for øjnene af os. Kamilla Hega Holst har jeg ikke læst før nu, og det var ikke et uinteressant bekendtskab.

Kamilla Hega Holst: på træk - forside

Hovedpersonen Kaya har svært ved at finde sin vej i livet. Det går tungt med uddannelsen på universitetet, forholdet til kæresten Carsten forliser, da de har fået børn, hun har en håbløs affære med en gift mand og bagved lurer faderens sygdom og død. Da vi møder hende, har hun på sin vis givet op. Hun er taget på træk og accepteret en invitation fra sin morfar i Pattaya om at tage på rekreation på ubestemt tid.

Hendes ophold i Thailand udgør det nutidige handlingsspor. Kaya driver rundt med morfaren og hans thailandske tjenestefolk – efterhånden er de blevet en del af familien – uden at der sker så meget. Morfaren er efterhånden over 80, men selvom han skranter har han stadig kræfter til konflikter med bygningens manager. Kaya iagttager livet ved poolen, hvor de samme personer ligger i solsengene hver dag, og hvor sex er diskret til salg.

Det andet spor er et tilbageblik på familielivet i Danmark. Kapitlerne skifter mellem sporene, og mens nutidshistorien har Kaya som jeg-fortæller er tilbageblikkene i 3. person. Her er fokus på forholdet til Carsten og deres familielivs forfald. Man mærker hurtigt, at det ikke kommer til at gå godt. Selvom datteren kun er få dage gammel, har Carsten inviteret til nytårsfest med det hele, og det virker bare forkert. Samtidig føler Kaya sig hjælpeløs i rollen som mor. Hun frygter hele tiden at gøre noget forkert, og usikkerheden bliver kun større, da de er blevet skilt, og hun skal passe børnene selv. Relationen til Carsten er heller ikke sund. Hun har desperat brug for ham som holdepunkt men kan alligevel ikke lade være med at flirte og indlede et forhold til hans bedste ven Emil. At Carsten også afsøger markedet er ikke just en overraskelse.

Jeg har læst masser af romaner om mænd, der bryder sammen under familielivets pres. De begynder at drikke og jagte kvinder, og det ender ofte med social deroute og menneskeligt forfald. Det sker ikke så tit for kvindelige hovedpersoner, så her var Holsts roman en interessant variation. Jeg havde bare svært ved at engagere mig i Kayas problemer eller at blive rigtig sur på hende, når hun gjorde noget dumt. Ikke dårligt, ikke fantastisk.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s