Anmeldelser · Europæiske perler

Jessie Burton: Dukkemageren

Underholdende historisk roman

Der er noget helt rigtigt over anslaget i Dukkemageren. Vi er i 1686, hvor 18-årige Petronella Oordmann kommer til Amsterdam for at flytte ind hos sin ægtemand Johannes Brandt. Det bliver hendes vej ind i byens rige elite, og selvfølgelig også til voksenlivet. Den nye tilværelse byder dog på flest skuffelser – og bogen lever desværre heller ikke op til den løfterige start.

Jessie Burton: Dukkemageren - forside

Selvom Johannes skal forestille at være en af de rigeste mænd i Amsterdam, er hans husholdning ganske lille. Hans søster Marin, der er streng, utilnærmelig og ugift, tjeneren Otto, der er sort og blev frikøbet fra slaveriet af Johannes mange år tidligere, og den friske tjenestepige Cornelia, der både er en fremragende kok og et helt igennem godt menneske. Uden for familiens snævre kreds er ægteparret Frans og Agnes, der har fået en kæmpe sukkerlast hjem fra en plantage i Surinam. Johannes har fået til opgave at sælge det, men det bliver ikke rigtig til noget.

Det bliver heller ikke rigtig til noget med at få ægteskabet fuldbyrdet. Nella ligger aften efter aften i sin seng og venter på besøg fra Johannes, men han burer sig inde på sit kontor med arbejdet, og selvom huset genlyder af listende fodtrin, så kommer de ikke til hendes dør. Da han køber et dukkehus til hende, virker det som en tom erstatning, og da Nella begynder at modtage pakker med skræmmende livagtige dukker, bliver det uhyggeligt. Hvem er den dukkemager, der trods hendes protester, sender den ene profetiske pakke efter den anden?

Da Nella en dag opsøger Johannes på hans kontor finder hun ham med en anden mand. Det forklarer, hvorfor hun har sin seng for sig selv, men det er selvfølgelig et chok. Det kommer hun sig nu overraskende hurtigt over, men da nye trusler begynder at tårne sig op over familien, må hun træde i karakter og leve op til sit ansvar som dens nye overhoved.

Dukkemageren er god underholdning, men den er ikke helt vellykket som historisk roman. Efter afsløringen af Johannes vælter det ene skelet ud af skabet efter det andet, og det virker ikke troværdigt, at alle de meget moderne problemstillinger skulle være samlet i samme hus. Inden længe står kvinderne sammen som udspillede historien sig i nutiden og ikke i det strengt reformerte Amsterdam. Og så er der sporet om dukkemageren, som aldrig bliver forløst.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s