Om det at læse

Årets bedste læseoplevelser 2017

Litterær selvangivelse

Det har været et ret godt læseår for mig. Alt i alt er det blevet til 62 skønlitterære værker, og selvom der selvfølgelig har været skuffelser undervejs, så har året også budt på en stribe fantastiske læseoplevelser. Jeg vil som sædvanlig lave en top-3 over de bedste bøger i fire kategorier (nyere dansk, nyere udenlandsk, klassikere og graphic novels / tegneserier).

Det er blevet til flest i kategorien klassikere – hvilket bl.a. skyldes, at jeg har kastet mig over 1001 bøger du skal læse før du dør projektet – men generelt er der en fin fordeling.

Nyere dansk: 12
Nyere udenlandsk: 13
Klassikere: 20
Graphic novels: 13

Sidste år var det lidt beskæmmende at konstatere, at nyere dansk skønlitteratur kun var repræsenteret med tre bøger, men det er der rettet op på i år. Det er også blevet til lidt digte og skuespil, og der har været en pæn spredning på alder med udgivelser fra år 9 til 2017. Sprogligt har der været flest skrevet på dansk, engelsk og tysk, men jeg er kommet godt omkring med værker fra fransk, hollandsk, italiensk, japansk, norsk, russisk, spansk, svensk, tjekkisk, ungarsk og endda latin.

Årets bedste læseoplevelser, nyere dansk litteratur


1. Maria Gerhardt: Transfervindue
2. Ida Jessen: Doktor Bagges anagrammer
3. Simon Pasternak: Dødszoner

Jeg stiftede bekendtskab med en række nye danske forfattere i år, og de fleste af deres bøger var gode. Det var en kategori uden store skuffelser, men også uden de helt store højdepunkter. Størst indtryk gjorde Maria Gerhardts rørende hospice-fantasi, og Ida Jessens kvalitet fornægter sig ikke – heller ikke i et af hendes knap så stærke værker. Og så bød året på et par gode krimier, selvom jeg generelt er blevet lidt træt af genren.

Årets bedste læseoplevelser, nyere udenlandsk litteratur

Siri Hustvedt: Det jeg elskede - forside
1. Siri Hustvedt: Det jeg elskede
2. Vigdis Hjorth: Arv og miljø
3. Haruki Murakami: Norwegian Wood

Her er endnu en kategori med få skuffelser – bortset fra Lovene, måske – men generelt med et noget højere niveau end den forrige. Hustvedts tankefulde Flygtige stykker, Die Entdeckung der Currywurst, Vi var fiskere og Skyld med på listen. Og så var der en morsom bagatel i Os.

Årets bedste læseoplevelser, klassikere

Erich Maria Remarque: Intet nyt fra Vestfronten - forside

1. Erich Maria Remarque: Intet nyt fra Vestfronten
2. Thomas Mann: Døden i Venedig
3. Sandor Marai: Lysene brænder ned

Blandt klassikerne var spredningen noget større. Noget skuffede – f.eks. 100 års ensomhed og Hoffet i Parma – andet hørte bare for meget til i en anden tid – f.eks. Ormond og Metamorfoser – men først og fremmest var der en stribe fremragende bøger. Det er fysisk ubehageligt at læse Remarques grusomme krigsskildring, og det Thomas Manns portræt af en mand og hans selvbedrag dybt fascinerende. Det var Marais overraskende kammerspil også, og året rummede endnu flere stærke læseoplevelser: Bliktrommen, I den første kreds, Thérese Raquin, Forårsbølger og Cranford. Det kan, endnu engang, slås fast, at der er en grund til, at de kaldes klassikere

Årets bedste læseoplevelser, graphic novels

Ulbert og Mailliet: Gleisdreieck - Berlin 1981 - Forside
1. Jörg Ulbert & Jörg Maillet: Gleisdreieck
2. Hugo Pratt: Cato Zulu
3. Margaux Motin: Men egentlig ville jeg så gerne have været antropolog

Her manglede jeg også de helt store oplevelser, men Gleisdreieck er værd at fremhæve for sit fremragende portræt af Berlins venstreradikale miljø i 1980’erne og ikke mindst for sit soundtrack af punkklassikere. California über alles!

Så hvad var det ypperste af det ypperste i år? Snakker vi enkeltværker, så falder valget på Intet nyt fra Vestfronten.

Men vigtigere end et enkelt værk er læsningen som sådan. Igen i år tog bøgerne mig med fra Venedig til de svenske skove, fra Nexø til Louisianas sumpe og fra de tidligste tider til fremtidens ukendte land. Jeg kan næsten ikke vente med at se, hvor jeg skal hen i 2018.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s