Anmeldelser · Europæiske perler

Connie Palmen: Lovene

Småkedelig lommefilosofi

Palmens debutroman fra 1991 er blevet en international bestseller, og jeg har simpelthen svært ved at se hvorfor. Jeg har faktisk lidt den der trang til at kigge mig over skulderen for at se, om det hele er et stort opsat nummer, og jeg snart kan se frem til to minutters berømmelse i skjult kamera. Eller også har jeg bare ikke fanget pointen i romanen.

Connie Palmen: Lovene - forside

Altså, det er jo ikke en decideret ringe bog. Den filosofistuderende Marie Deniet fortæller om sit liv i Amsterdam, hvor hun møder syv forskellige mænd med hver deres syn på verden. Astrologen, epileptikeren, filosoffen mv. er interessante for den videbegærlige kvinde, der søger indsigt i de love, der styrer vores tilværelse. Er det fjerne planeter? Eller er det en mystisk sygdom dybt i bevidstheden, der pludselig overtager kontrollen?

Mulighederne er mange, men ingen af dem er interessante. Mændene og deres livssyn fremstilles ikke tydeligt nok til at deres modsatrettede syn på tilværelsen for alvor foldes ud som radikalt forskellige bud på at skabe mening. De forbliver postulater, der dækker over en deres fælles ensomhed og søgen efter fællesskab og nærvær sammen med Marie.

Hendes videbegærlighed lyser heller ikke ud af siderne. Hun bliver aldrig en troværdig karakter, men forbliver en litterær konstruktion, der som forfatterens alter ego skal binde mændene og de filosofiske pointer sammen.
Romanen var kort sagt en skuffelse. Ikke fordi den er dårligt skrevet, men fordi den var kedelig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s