Anmeldelser · Scenekanten

Hans Scherfigs Idealister som podcast

Det er mange år siden jeg læste Idealister, men jeg husker stadig Scherfigs bidende satire, der først og fremmest retter sig mod kapitalister og intellektuelle med brune tilbøjeligheder. Nu har DR så fået Julie Petrine Glargaard til at dramatisere historien, og den er stadig tilgængelig som podcast i tre afsnit af ½ times varighed.

En stribe fine skuespillere – Kurt Ravn, Henrik Kofoed, Dick Kaysø m.fl. – har deltaget i indspilningen, og det er ikke svært at se personerne og situationerne for sig. Som i bogen er udgangspunktet, at godsejer Skjern-Svendsen findes myrdet på herregården Frydenholm uden for Præstø. Efterhånden som forhistorien foldes ud, bliver det tydeligt, at mange kunne have grund til at myrde ham.

Skjern-Svendsen er nemlig ikke bare rig, han er også en smålig kapitalist, der nyder at presse sin ansatte til det yderste, og når han ikke lige er optaget af sine forretninger, bruger han tiden på at ydmyge hustruen Julie. Det kan godt være, at hun får lov til at søge behandling hos dr Riege i København, hvor han er fortaler for SexPol bevægelsen, men foragten og kulden i deres ægteskab er der ingen kur for.

Faktisk er det kun den lokale præst Nørregård-Olsen, der er begejstret for godsejeren, og ham har Scherfig slet intet til overs for. Han er en forbenet nationalist med fascistiske sympatier, der gerne slesker for de lokale magthavere, hvis han kan få opbakning til at udøve social kontrol gennem en kristen og først og fremmest dansk ungdomsforening.

Idealister er ikke en krimi i traditionel forstand. Det er en politisk satire. Det er sjovt, især når forfatteren er så dygtig som Scherfig, men satire kan hurtigt kamme over i klichéer. Det er ikke tilfældet her, men personerne mangler måske lidt nuancer. Da jeg havde hørt det sidste afsnit havde jeg i hvert fald en fornemmelse af, at der stadig var meget at hente i romanen, selvom morderen var fundet og straffet.

Når det er sagt, så følte jeg mig i godt selskab og at få lyst til at dykke længere ned i romanen gør bestemt ikke noget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s