Anmeldelser · Europæiske perler · Klassikerhjørnet

Ivan Turgenjev: Forårsbølger

Forelskelsens spor

Dmitri Sánin er en ældre herre grebet af livslede, da vi først møder ham. Han er velhavende og har en spændende omgangskreds, men alligevel har han bare fået nok af det hele. Det er i det humør, at han tænker tilbage på sin ungdom og mindes den Europarejse, der til sidst førte ham til Frankfurt og en stormende forelskelse – men også til hans fortabelse.

Ivan Turgenjev: Skrifter

I Frankfurt møder Dmitri den smukke konditordatter Gemma og hendes familie, der stammer fra Italien. Sánin skulle egentlig bare videre til Berlin, men han kommer for sent til sin diligence, og det passer ham nok i virkeligheden helt godt at slutte rejsen af med et lille eventyr. Han besøger familien dagligt, selvom Gemma allerede er forlovet med den stivnakkede klædehandler Herr Küber. Han forelsker sig i hende – eller er det i virkeligheden tanken om at være forelsket i en smuk ung italienerinde, han forelsker sig i? – og inden længe er han på nippet til at opgive alt for at slå sig ned i Frankfurt. Han skal bare lige have solgt sit gods og frigivet nogle penge.

Det ville være en traditionel kærlighedshistorie, hvis det ikke var fordi vi fra starten ved, at det ikke blev til noget. Historien starter jo med Dmitris ensomme alderdom, og det hele forudsiges tidligt i en fortælling om en ung mand, der forelsker sig i en grækerinde, vender sig bort et øjeblik og aldrig ser hende igen. ”Den skønne er forsvundet for evigt, – men han er ikke i stand til at glemme hendes bønfaldende blik, og han pines ved tanken, at han måske har ladet sit livs lykke smutte af hænderne på sig.” (s. 45)

Men tilbage til forelskelsen. Godset skal sælges – og ”heldigvis” støder han ind i sin gamle bekendt Ippoli Polósof, der er blevet gift med den rige Márja Nikolájevna. Måske vil hun købe hans jord og hans livegne, hvis han besøger hende i Wiesbaden? Desværre er hun ikke bare rig, men også en smuk og dragende femme fatale, der nyder at fange mænd i sit spind. Dmitri drømmer stadig om Gemma, men hun er pludselig langt væk, og han har kun kendt hende i en uge…

Forårsbølger er fantastisk velskrevet, og den formår at balancere fortællingen om de voldsomme kræfter i de unges kærlighed med alderdommens ironiske tilbageblik. Begge dele virker på samme tid ægte og vedkommende. Romanen har måske ikke helt det vingesus som Tolstoj og Dostojevskij så tit har, men den fortæller sin historie smukt og vedkommende.

Reklamer

One thought on “Ivan Turgenjev: Forårsbølger

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s