Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Daniel Clowes: Patience

Mord, kærlighed og hævn – nu med tidsrejse

John Barlow elsker sin kæreste Patience og vil gøre alt for hende og den lille datter, som de venter – også selvom han har svært ved at finde sig et ordentligt arbejde pga. en plettet straffeattest. Da han en dag kommer hjem fra en træls dag på skodjobbet, finder han hende død på stuegulvet: myrdet. Politiet mistænker selvfølgelig John, og da han først er blevet renset, er alle andre spor blevet kolde og sagen bliver henlagt.

Daniel Clowes: Patience - forside

Men John kan ikke glemme hende. Han sælger historien til medierne for at få penge og indleder sin egen efterforskning. Han opsøger bl.a. Oak Wood, hvor Patience er vokset op, men alle spor ender blindt. Sytten år senere er John en bitter mand i en underlig fremtidsverden med blå kvinder og sært tøj. Han er stadig besat af mysteriet om Patience, og da han kommer på sporet af den mystiske Bernie viser der sig en ny mulighed: Tidsrejser. Bernie har nemlig opdaget, hvordan man kan rejse i tiden, og efter en omgang moderat fysisk pres suser John afsted mod fortiden.

Han opsøger Patience’ fortid i White Oak, hvor hun blev chikaneret groft af nogle unge drengerøve, og hvor hun i øvrigt støder sammen med ekskæresten Adam, der ikke uden grund er havnet i spjældet for vold. John prøver at opføre sig som en neutral iagttager for ikke at skabe rod i tidslinjen, men da det kommer til stykket kan han selvfølgelig ikke holde sig på afstand alligevel. Og efterhånden som den skæbnesvangre dag i 2012 nærmer sig igen, må han tage mere håndfaste midler i brug for at forhindre mordet på kæresten og deres ufødte barn.

Clowes: Patience - sideeksempel
Enkel komposition og underspillet mimik – typisk Clowes

Tegnestilen er typisk Clowes og vil umiddelbart blive genkendt af læsere af Ghost World og Wilson. Det fungerer fint i nutidssekvenserne, mens 2029 virkede lettere komisk. Hensigten har været at give det hele et futuristisk præg, men det er ikke overbevisende. Til gengæld fungerer de syrede tegninger, der skal illustrere sprækkerne i tidslinjen udmærket.

Clowes er en stor skildrer af det amerikanske samfund, og historien om Patience er interessant. Hendes opvækst har ikke været nem, men det bliver overskygget af hele tidsrejsedimensionen, som til gengæld ikke rigtigt tilfører historien noget. Ja, der er lidt lommefilosofi involveret, men det løfter aldrig Johns eller læseren til en eksistentiel forståelse af fortiden, sådan som det f.eks. var tilfældet i Min fjerne barndomsby. Alt i alt en bog på det jævne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s