Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Nordlys - bøger fra Norden

Loka Kanarp & Carl-Michael Edenborg: Mørket venter

Svensk ungdomsgyser med stemningsfulde tegninger

Det er næsten som et eventyr fra brødrene Grimm. Søstrene Elsa og Frederikke bor hos plejeforældre, fordi deres mor er død og deres far ikke er i stand til at passe på dem. Desværre er plejeforældrene ikke særligt venlige. De kritiserer pigerne for ikke at leve op til de bedsteborgerlige normer, som de selv lever efter, og under en sommerfest bliver det hele for meget. Pigerne vandrer ud i skoven.

Loka Kanarp: Mørket venter - forside

Der er forladte huse derude, og selvom pigerne har hørt, at man ikke skal gå derind, så gør de det alligevel. Faktisk har huset ventet på dem hele tiden. Det er sultent og hungrer efter deres unge kroppe og varme blod. (På svensk hedder bogen Hungerhuset, og der er ikke nogen logisk forklaring på den anderledes danske titel. Jeg ville i hvert fald have foretrukket en direkte oversættelse, fordi det giver angsten en mere konkret retning.)

Knap er de kommet inden for, før de bliver skilt ad. Huset er dragende, og vi følger pigerne nysgerrigt fra rum til rum. Men vi er også bange, fordi vi ved, at huset ikke bare er et hus. Pludselig åbner afgrunden sig under storesøster Elsa og fuld af angst flygter Frederikke hjem til plejeforældrene, og herfra bliver historien for alvor uhyggelig. Der er mindelser om Dyrekirkegården, og hun må gøre sit yderste, hvis hun skal undslippe det frygtelige hus.

Mørket venter - sideeksempel

Tegningerne er holdt i en enkel stil, der passer godt til Frederikkes barnlige perspektiv. Farverne er primært sort/hvid, men der bruges også svage gule nuancer, som giver billedsiden lidt ekstra dybde. Det fungerer ret godt, og billedsiden gør afgjort historien mere stemningsfuld.

Bogen gennemspiller klare psykologiske temaer – savnet af forældrene, de modstridende følelser for plejefamilien og de to søstres solidaritet og kærlighed – og så er det en fin lille gyserhistorie fortalt med stemningsfulde illustrationer.

3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s