Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Lars Horneman: Når jeg ikke er til stede

Den melankolske mand

Den midaldrende mand, der lidt undrende ser tilbage på sit liv, må være et af litteraturens ældste temaer, og det bliver foldet ud i sin melankolske variant i Lars Hornemans fine debut inden for graphic novel genren. Når jeg ikke er tilstede føles som en meditation over en tilværelse, der er så meget i opbrud, at fortælleren er ved at miste sig selv, og derfor har behov for at tænke tilbage.

Lars Horneman: Når jeg ikke er til stede

Bogen har ingen sammenhængende handling. I stedet præsenterer den forskellige scener, som er holdt i forskellige farvenuancer: sort/hvid til barndomserindringerne, mørk brun til en vidunderlig sekvens fra ungdomstiden, hvor fortælleren genkalder sig tristheden men også dagdrømmene om kærlighed i vaskekælderen, koldt blå for den nytårsaften, der blev holdt i ensomhed. I bogens sidste kapitler kredser Horneman om den kærlighed, der er ved at glide fortælleren af hænde.

Når jeg ikke er til stede - side eksempel

Farverne er med til at sætte stemningen for de forskellige erindringsbilleder, og bogen er i det hele taget domineret af illustrationerne. Hver side rummer to billeder, der hver har en kort sætning som overskrift / forklaring. Teksterne er både rammende og fortællende, men de ville også være banale, hvis de ikke blev mættet med mening på billedsiden.

Bogen er hurtigt læst, men jeg nød at fordybe mig i tegningerne, der meget fint fanger de glidende overgange mellem virkelighed og drømmeverden. Det bliver spændende at se, om der kommer mere fra Lars Hornemans side.

3½

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s