Nyere dansk

Benn Q. Holm: Sommer

Moderne familieliv på godt og ondt

Det er Holms fortjeneste, at han kan tage en familie, der på mange måder er så skrigende normal, at det gør ondt, og alligevel fortælle en spændende historie om den. For det er netop hvad han gør i ’Sommer’, der udkom i 1999, sneg sig ind i mit hjem for ti år siden, men som jeg først har fået læst nu. Heldigvis er den stadig værd at læse, trods sin umiskendelige 90’er stemning.

Benn Q. Holm: Sommer - forside

Peter er gift med Nanna og sammen har de Natasha på 4-5 år. De har også et sommerhus i Nordsjælland, og romanen udspiller sig hen over en treugers sommerferie, hvor de endelig kan geare ned fra karriere- og familieræset og vende deres fulde opmærksomhed mod hinanden. Det går egentlig meget godt, men det er også præget af de sædvanlige frustrationer: Lidt arbejde har man jo med, Nanna plager Peter med de praktiske ting, der ikke er blevet gjort, og da de langt om længe er kommet helt ned på jorden, er det så småt tid til at pakke sammen og drage hjemad igen.

Holm skildrer fint den alternative virkelighed i ferielandet. Det er her, man hygger med naboerne Stefan og Jane, som de ikke kunne drømme om at se hjemme i København, og det er også her, at man viser tolerance over for lokale barer, købmandens tvivlsomme rødvin og sommerdiscipliner som minigolf. Selvfølgelig er der også glimtet af alle de andre feriegæster – og er det ikke noget med, at Peter faktisk har set blondinen i huset overfor tidligere?

Historien fortælles med Peter som jeg-fortæller, og det er også ham, der står tydeligst frem for læseren. Efter en middelmådig karriere som maler og konceptkunstner – han er stadig venner med den tvivlsomme agent Carl og den nu berømte kunstner V., som begge kigger forbi i løbet af ferien – har han fået nok af sit udsigtsløse bohemeliv og skiftet det ud med en karriere som virksomhedskonsulent. Han arbejder meget, tjener godt og har det egentlig fint med sin nye borgerlige tilværelse. Alligevel nager tvivlen ham. Skal det virkelig være hele hans liv?

Værre er hans usikkerhed over for Nanna. Hun var sammen med en gift mand, da de mødtes, og fordi hun aldrig gik fra ham – Sølvræven døde i en bilulykke – spekulerer han igen og igen på, om han i virkeligheden kun er andetvalg for hende. Jalousien virker komisk, både på læseren og på de personer han indvier i den, men han er i sine følelsers vold. Siger dumme ting, og tænker mange flere.

Peter og Nanna er ikke særligt ulykkelige eller det modsatte. De er ikke specielt selvoptagede eller det modsatte. De dyrker familien og elsker Natasha, selvom arbejdet fylder det meste, og hverdagen også er et forhindringsløb. De er kort sagt genkendelige, og det var hyggeligt at være fluen på væggen ude i sommerhuset.

3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s