Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Lars Kramhøft og Tom Kristensen: Fordærvet

Advarsel: Araknofober bør nok holde sig væk

Fordærvet vandt prisen for årets danske horrorudgivelse i 2014, og selvom det næppe er den genre med de fleste udgivelser, så virker det fortjent. I tekst og især i billeder er det en fin (dvs. ubehagelig) gyserhistorie.

Kramhøft og Kristensen: Fordærvet - forside

Den unge arkitekt Michael Langer har succes på arbejdet, men kaos i privatlivet. Han har uforklarlige angstanfald og problemer med impotens, og kæresten Roses ønske om at få et barn gør det ikke bedre. Det er som om noget er gemt inde i Michael, og da hans far dør og han bliver nødt til at rejse tilbage til Heslevgård i Jylland for at rydde op, kommer det hele væltende op igen. Han så spøgelser som barn, små børn, der svævede over hans seng eller færdedes i skoven omkring gården. Det var der selvfølgelig ingen, der troede på, men noget var der galt. Hans mor begyndte at male uhyggelige billeder, mistede forstanden og døde.

Tom Kristensens tegninger er skæve men udtryksfulde. De første par sider var jeg usikker på stilen, men da jeg først kom ordentligt i gang med læsningen, passede de perfekt til stemningen i bogen. Farverne er mørke og mange af billederne er næsten i sort/hvid med detaljer røde som blod og belysning i en sygeligt gule nuancer.Det er svært at gøre hverdagen uhyggelig, men jeg havde i den grad ikke lyst til at tilbringe en nat på Heslevgård i den mørke skov.

Fordærvet - eksempel

Det sværeste ved horror er at undgå klichéerne. Selv krimier har færre faste formler, så kunsten er at lave noget, der både tricker vores frygt ved at bringe velkendte udløsere af primalangst (mørke, edderkopper, store tomme huse med ukendte rum) i spil OG fortæller en historie, der er faktisk overrasker os med noget nyt. Det sidste lykkes ikke helt. Gyseruniverset omplantes til en dansk kontekst, men det føltes mere, som om Michael og Rose rejste tilbage til Midtvesten end til Jylland.

Når det er sagt, så ER ’Fordærvet’ uhyggelig og svær at lægge fra sig, før man får vendt den sidste side. Det er trods alt det vigtigste, og ligesom det især er stemningen og ubehaget, der sidder tilbage efter en god gyserfilm, så er det mørket og tegningerne, der bliver siddende efter endt læsning.

3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s