Anmeldelser · Butleren i biblioteket

Agatha Christie: Jeg så et mord

Poirot på spil igen

En gruppe kvinder og unge er i gang med at planlægge en fest for lokale teenagere, da Joyce Reynolds fortæller, at hun har set et mord, men at hun ikke var klar over det, da hun først så det. Ingen tror tilsyneladende på hende, men da festen er slut få timer senere, er hun død. Er der en sammenhæng, eller ligger der noget helt andet bagved? Forfatteren Ariadne Oliver aner ugler i mosen, så hun anmoder Hercule Poirot om at undersøge sagen.

Agatha Christie: Jeg så et mord - forside

Motivet er både lige til og svært at afgøre. Morderen har opdaget tilsyneladende fundet et ukendt vidne til en tidligere forbrydelse, og for at beskytte sig mod afsløring er endnu et mord begået. Det egentlige motiv ligger altså i et andet mord, men hvilket? Da Poirot først går i gang viser det sig, at der har været flere mistænkelige dødsfald og uopklarede overfald i området. Der har også været et falsk testamente i spil, så der er nok at tage fat på.

Der skal selvfølgelig ikke røbes noget om plottet. Jeg så et mord er en klassisk ’whodunnit’ så det vil spolere fornøjelsen ved selv at gætte med og få mønstret forklaret af den geniale detektiv til slut. Det skal helst hænge sammen, og det gjorde mordet på Joyce, men forklaringen på dele af den bagvedliggende intrige virkede noget søgt.

Christies romaner udlægges ofte som konservative: Det naturlige orden i overklassens cirkler spoleres af et eller flere upassende mord, men den sociale orden genoprettes gennem afsløringen og fjernelsen af den skyldige. Sandheden er nok noget mere kompleks. I denne roman fremhæver flere personer, at psykisk syge, der er sluppet ud af hospitalerne, eller unge lømler og psykopater udgør en voksende risiko med vold og mord til følge. Christie eller Poirot tager ikke direkte afstand fra disse synspunkter, men på den anden side afvises eller nuanceres den forklaring af selve det forhold, at det konkrete mord nu engang er begået af en morder, der hverken er undsluppet fra et hospital eller hører til jordens bærme.

’Jeg så et mord’ er en fin lille krimi. Intrigen er som sagt ok, og det var person- og miljøskildringerne også. På den anden side er det nok ikke en historie, jeg kommer til at huske længe.

3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s