Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Nicolas de Crécy: Den himmelske bibendum

Syret værk er mere forvirrende end tankevækkende

Handlingen i Den himmelske bibendum, der kom på fransk i 1994 og blev udgivet på dansk af Fahrenheit i 2012, er næsten umulig at gengive. Udgangspunktet er et afhugget hoved, professor Lombax, der fortæller historien om en ung s(j)æl, der kommer til New York sur Loire. Her bliver han hurtigt viklet ind i et kompliceret spil, hvor Politikeren i sin kamp med Djævelen vil sikre, at han bliver tildelt nobelprisen i kærlighed. Og derfra bliver det bare mere mærkeligt.

Nicolas de Crécy: Den himmelske bibendum - forside

Det bedste ved albummet er uden tvivl billedsiden, der er fyldt med skøre indfald og vilde ideer. Ikke mindst byen New York sur Loire er et imponerende mix af fransk klassicisme og New Yorks berømte skyline tilsat et skvæt af Fritz Langs Metropolis, men groteske – og ikke særligt snedige – figurer i helvede er også fantasifuldt udført. Det er faktisk en fornøjelse af bladre i bogen og nyde de mange visuelle indfald på grænsen mellem det gale og det geniale.

Den himmelske bibendum - sideeksempel

Historien er til gengæld fortænkt og vakte aldrig min interesse. Det er den ene kinesiske æske efter den anden og den ene metahistorie uden på den foregående. Præsidenten består af en masse vælgere som et meget konkret udtryk for staten som en krop, men det bruges ikke rigtig til noget, andet end til at give ham en ”transfusion” af friske vælgere. Til sidst møder man de nye twist med ligegyldighed.

2½

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s