Anmeldelser · Europæiske perler · Klassikerhjørnet

Christa Wolf: Nachdenken über Christa T.

Liv og død i DDRs unge år

Romanen udkom i 1968, og hvis man vil, kan den godt læses ind i det ungdomsoprør, der bredte sig over hele verden det år. Wolf er født i 1929, hendes roman skildrer en ung kvindes opvækst, uddannelse, familieliv og alt for tidlige død som 35-årig. Der er ikke meget social realisme eller åbenlys propaganda i romanen, der også kunne være udgivet i vesten.

Christa Wolf - Nackdenken uber Christa T

Det betyder ikke, at historien er aldeles fraværende. De første kapitler om fortællerens og hovedpersonen Christa T.’s møde foregår under krigen, og fortælleren tiltrækkes af en bestemt episode. En gruppe soldater marcherer forbi. Christa T. stiller sig op, laver en ”megafon” med sine hænder og trutter en fanfare. En hyldest? En hån? I hvert fald en selvstændig handling under et regime, der kræver uniformitet.

Fortælleren og Christa T. rives fra hinanden under det nazistiske regimes sammenbrud, men de mødes igen på universitetet og udvikler et stærkt venskab, selvom det hele tiden er uklart, hvor tæt de egentlig har været på hinanden. Fortælleren har angiveligt fået hendes arkiv stillet til rådighed, men mange scener er åbenlyst konstruerede og uddybes med fortællerens egne spekulationer og overvejelser.

I kredsen af studerende skiller Christa T. sig hele tiden ud. Hun har været lærer et par år, inden hun begynder at studere litteratur, hun forsvinder hele tiden i kortere eller længere tid, og hun kan ikke rigtig tage sig sammen til at løse sine dele af gruppearbejderne. Alligevel (eller måske netop derfor) er hun omsværmet, og ender med at skrive et glimrende speciale.

Længe har man fornemmelsen af, at hun ikke rigtig kan finde ud af det med livet. Måske gemmer der sig nogle traumer fra opvæksten under krigen, eller måske er hun bare et esoterisk væsen, der har svært ved at finde sig til rette i virkeligheden. Men i virkeligheden er nu bare sit eget romantiske jeg. Da Justus dukker op, falder hun for hans evne til at gøre og sige det rigtige, og efter et par år er de flyttet ud i den tyske provins, hvor han fungerer som dyrlæge, og hvor hun finder sig til rette som det nye systems borgerfrue med børn og eget hus.

Der er nogle meget smukke passager i romanen, f.eks. forestillingen om Christa T.s møde med en ung mand efter krigen, hvor hun spørger til hans oplevelser, mødet med Justus og skildringen af den alt for tidlige død, der efterlader hendes børn uden mor. Men som i Sommerstykke er fremstillingen lidt tung, og de mange digressioner og forbehold var mere en distraktion end en nuancering af personerne.

3

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s