Anmeldelser · Politik og samfund

Vækstdanmark 2025

Hvis scale-up er fremtiden, hvordan identificerer man dem så?

Mandag Morgen har udarbejdet en rapport for Danske Regioner om fremtidens erhvervsudviklingssystem i Danmark. På den baggrund er det måske ikke overraskende, at der peges på behovet for at satse på regionale styrkepositioner, men det er skuffende, at den er så ukonkret, når det kommer til spørgsmålet om, hvordan erhvervsstøttesystemet kan blive mere effektivt.

Vækst-Danmark 2025

Den grundlæggende tese er, at vi skal bevæge os fra et iværksættersamfund til et scale-up samfund. Baggrunden er, at Danmark ligger helt i top, når det gælder antallet af iværksættere, men at det kun er en meget lille del af dem, der vokser og bliver til mellemstore eller store virksomheder. Det er indlysende, at der ligger et stort potentiale i at få flere virksomheder til at vokse (scale-ups) men der er også nogle faldgrupper i den strategi.

Grundlæggende er der to tilgange til den. Den ene er at identificere eksisterende scale-ups og arbejde med dem. Det kan der være god mening i, fordi de hurtigt voksende virksomheder allerede har vist, at de vil noget større, og at der er et potentiale at arbejde ud fra. Selvfølgelig skal erhvervsfremmesystemet (også) fremme den type virksomheder, men ud over at pege på generelle tiltag (adgang til kapital, arbejdskraft, netværk) så er der ikke ret mange bud på, hvordan man gør det. Og hvis man kun støtter virksomheder i vækst, så er der risiko for, at man ikke skaber nye succeser, men bare hægter sig på hurtigløbere, der alligevel ville opfylde deres potentiale.Den anden tilga

ng er der mere perspektiv i: At identificere de nystartede virksomheder, der har potentiale til scale-up, og derefter hjælpe dem til at realisere det. Det lyder fint i teorien, men problemet er, at det er meget vanskeligt at identificere dem på forhånd. Nogle drives af ny teknologi, andre af nye forretningsmodeller i eksisterende markeder, andre af en kombination af disse ting. Ville man have taget Jysk alvorligt som en virksomhed med enormt vækst og eksportpotentiale, da Lars Larsen startede op? Næppe. Og hvis man ikke kan identificere det største vækstpotentiale, hvordan kan man så målrette indsatsen ordentligt?

Rapporten laver også en SWOT-analyse af de fem regioner og giver en beskrivelse af deres styrkepositionerne. Det forbliver på det meget generelle plan, og jeg må indrømme, at jeg har svært ved at følge beskrivelserne af styrkepositioner. De bliver for generelle til for alvor at favne kompleksiteten i erhvervsbilledet, og man kan altid diskutere, hvorfor nogle administrative enheder skal danne udgangspunkts for identifikationen af klynger.

Vækst-Danmark 2025 rejser altså en lang række meget interessante spørgsmål, men efter min bedste overbevisning fungerer den ikke særlig godt som handleguide til de politikere og erhvervsfremmeaktører, der gerne vil omsætte de gode intentioner til konkrete handlinger. Samtidig lykkes det ikke for alvor at overbevise om, at selve scale-up tanken er den rigtige vej frem i forhold til erhvervsfremmesystemet. Min anbefaling vil derfor være, at man i stedet læser Iværksættersamfundet, der både er mere visionær, gennemarbejdet og handlingsorienteret.

2½

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s