Uncategorized

Lewis Carroll: Alice i eventyrland

Nemt tilgængelig børnebogsklassiker

Det er svært ikke at tænke på Disneyfilmen, når man læser Alice i eventyrland – i hvert fald hvis man, som i mit tilfælde, har set den flere gange sammen med sine børn. Det gør nu ikke noget, for filmatiseringen er ret loyal, og i det hele taget er der en følelse af gengældelsens glæde, selvom man ikke har læst bogen før.

Lewis Carroll: Alice i eventyrland - forside

Alice følger efter en hvid kanin og falder ned i et dybt hul, hvor hun træder ind i en helt ny verden, hvor eliksirer og svampe får hende til at blive stor eller lille, hvor dyrene taler, hvor spillekortene er levende – inklusiv en hysterisk dronning, der kræver hovedet kappet af hvem som helst – og hvor virkelighedens logik er sat ud af spillet.

Det var godt fundet på i 1865, men nu har man set det så mange gange, at det i højere grad handler om kvaliteten af løjerne, og her holder Carrolls historie stadigvæk. Alice’s undren, det tossede teselskab, den syrede kålorm, det kroket-spillende hof og filurkatten, der gradvis kommer og forsvinder viser en fantasi af særligt format, og så ser man gennem fingre med hummerkvadriller og den slags.

Alice er et moderne barn. Hun er nysgerrig og legende, og hun fremstilles på ingen måde som en voksen. Tværtimod er hun både bange og påståelig, og når hun prøver at være fornuftig (hun vil ikke adlyde ordren ”Drik mig!” før hun er sikker på, at der ikke står ’Gift’ på flasken) er det ud fra en logik på egne præmisser. Jeg sad tilbage med en fornemmelse af at have fået lov til at kigge ind i hendes sind og opleve det med alle drømmeverdenens finurlige kringelkroge.

Jeg læste bogen med fornøjelse, og mange af scenerne er som nævnt blevet ikoner, der henvises til i både bøger og på film. Men det er også en historie, der var hurtigt læst.

3½

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s