Anmeldelser · Politik og samfund

Det lokale Danmark

Urbaniseringen dokumenteret

Gennem de seneste år er forskellen på de store byer og landdistrikterne vokset kraftigt, og det optager i stigende grad Kommunernes Landsforening, Realdania, Miljøministeriet og det nu tidligere ministerium for By, Bolig og Landdistrikter. De er gået sammen om programmet Yderområder på forkant, og som en del af projektet har de nu udgivet rapporten Det lokale Danmark.

Det lokale Danmark - forside

Rapporten har hurtigt fået en del presseomtale, hvilket hovedsagligt skyldes en bemærkning i forordet, om at urbaniseringen ”næppe” kan standses, og at mange kommuner også i de kommende år kan se frem til faldende befolkningstal. 

Det har skygget lidt for rapportens egentlig indhold, der først og fremmest er grundig dokumentation af, HVOR forskelligt de danske kommuner har udviklet sig de sidste 10 år. I kapitel efter kapitel dokumenteres det, hvordan befolkningsudvikling og befolkningssammensætning har ændret sig, og det hele er nemt tilgængeligt på overskuelige kort. 

Mere viden er afgørende, hvis der skal laves en ny politik, som gavner hele landet, men der er nok også behov for at grave et spadestik dybere end tilfældet er i denne rapport. For det første er tidsperspektivet lidt for kort. Urbaniseringen har stået på i 200 år eller mere, men det er sket i forskellige hastigheder og former, og når man kun fokuserer på de sidste ti år, så fokuserer man også på den periode, hvor udviklingen er gået hurtigst, og det får det til at se meget uafvendeligt ud.

For det andet kunne man godt tænke sig lidt flere emner. Først og fremmest er det overraskende, at ind- og udvandring ikke tænkes med, når det er afgørende for, at Danmark som helhed stadig har befolkningsvækst. Og så ville det også være godt med en tydeligere dokumentation af, hvordan urbaniseringen også medfører en anden fordeling af de sociale problemer.

Endelig mangler der forklaringer på, HVORFOR urbaniseringen er så stærk. Rapporten holder sig på det rent beskrivende niveau. Derfor får man ikke noget bud på, hvor meget der skyldes politiske beslutninger, og hvor meget der skyldes forhold, som der ikke kan gøres noget ved. Og derfor er det svært at tilrettelægge en ny udvikling alene på baggrund af data af denne type. 

Det skal nu ikke tage noget fra rapporten. Den leverer grundig dokumentation, men der er behov for mere – og det kan man f.eks. finde i Udkantsmyten af Kaare Dybvad. Du kan hente rapporten på http://www.paaforkant.dk

3

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s