Anmeldelser · Kunst og kultur

Elisabeth Assing Hvidt & Niels Christian Hvidt: Kunstens Mirakler

Smuk og enkel guide til kristen billedkunst

Jeg har ofte stået på et museum eller i en kirke og beundret klassisk kunst uden helt at forstå motiverne. Det bliver anderledes i fremtiden, for Kunstens mirakler er en glimrende guide til en række af de mest populære motiver i den kristne billedtradition.

Hvidt og Hvidt: Kunstens Mirakler - forside

Bogens målsætning er at åbne den klassiske kunsts billedverden for den moderne beskuer, der måske ikke er helt inde i hverken kunsthistorie eller bibellæsning. Fokus er lagt på europæisk malerkunst fra den klassiske periode 1300-1650. Det giver mulighed for at følge billedkunstens udvikling fra sengotikkens stiliserede billeder – ofte inspireret af byzantinsk kirkekunst, hvor billederne skulle være symboler og derfor netop ikke gengive individuelle og psykologiske træk over opdagelsen og udviklingen af perspektivet til den mere ekspressive til hos El Greco.

Bogen er ordnet efter miraklernes rækkefølge i Bibelen. Det første er Isaks ofring og det sidste er Paulus’ helbredelse af den lamme i Lystra. Typisk gengives 2-3 fremstilling af hvert mirakel sammen med bibelteksten, så de forskellige fortolkninger af motivet bliver tydelige. Det giver en stribe af kronologiske ordnede gennemgange, men man bliver også fortrolig med de særlige træk hos de hyppigst gengivne kunstnere. Det er Tintoretto, Rembrandt, El Greco, Nicholas Poussin og Caraveggio.

Hvert billede ledsages af en kort gennemgang af billedet (højst en side, så der er tekst på venstresiderne og billeder på højresiderne) og som oftest også af den teologiske tradition, der knytter sig til de enkelte episoder. Det er godt for en kulturkristen som mig, der kender grundtrækkene i traditionen, men aldrig har interesseret sig så detaljeret for nuancerne i troen. Det bliver så også tydeligt, hvordan Bibelen læses som en tekst, hvor episoder symbolsk til hinanden som scener i en film eller kapitler i en bog. Ofringen af Isak er f.eks. et forvarsel om Jesu død og lidelse på korset.

Kunstens mirakler er godt at få forstand af, og den er nem at gå til. Den læses bedst i mindre bidder, og den var perfekt at have med på ferien, hvor man hurtigt så nogle af motiverne i virkeligheden.

4

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s