Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Europæiske perler

Peer Meter og David von Bassewitz: Vasmers Bruder

Mørket trænger sig på i tysk graphic novel

Vasmers Bruder er på alle måder en dyster fortælling. De sort-hvide tegninger er så mørke, at man mange steder kun kan ane rum og personers konturer. Men mørket præger også historien, hvor vi bliver trukket med ind i de værste afkroge af det menneskelige sind. Det er lige før, at det kammer over, men i sidste ende er det lykkedes at skabe et ret vellykket album.

Vasmers Bruder

Scenen er den polske by Ziebice, der før anden verdenskrig var provinsbyen Münsterberg i tysk Schlesien. Her blev massemorderen og kannibalen Karl Denke afsløret i 1924; på det tidspunkt havde han myrdet, fortæret og måske også solgt kød fra mindst 30 mennesker.

I nutiden bliver Martin Vasmer forhørt af polsk politi. Under et researchophold i byen er hans bror, Hans-Georg, nemlig forsvundet. De sidste spor er nogle mystiske sms’er, og da Martin tjekker ind hos den polske familie, broderen har boet hos, finder han også en mængde materiale om Denke. Inden længe er han dybt optaget af materialet, men han finder hurtigt ud af, at han og broderen ikke er den eneste, der er fascineret af den gamle rædselsberetning: Den lokale forfatter Sandowski har fået adgang til Denkes hus, som er endnu mere afskyvækkende, end man troede muligt. Kan det virkelig passe, at det gemmer på hemmeligheder, som politiet har overset dengang?

Vasmers Bruder - sideeksempel

I stedet for ”bare” at fortælle historien om en fortidig massemorder – de er på mode i disse år – har Peer Meter valgt at skrive en nutidig graphic novel noir, og den komplekse historie gemmer på et par overraskelser, som selvfølgelig ikke skal afsløres her. David von Bessewitz’ tegninger passer fint til albummets stemning, selvom det til tider blev lige mudret nok til min smag.

3½

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s