Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Europæiske perler

Maximilien le Roy: Over muren

Dokumentarisk album om Palæstina

Le Roy begyndte tidligt at engagere sig i Israel-Palæstina konflikten, og gennem rejser i området lærte han palæstinenserne at kende. En af dem er Mahmoud Abu Srour, og det er hans historie, der skildres i bogen. Vi møder ham i 2009, hvor han følger den uendelige israelske besættelse med en begyndende resignation. Samtidig gør muren og de mange indhegnede bosættelser det voldsomt besværligt overhovedet at bevæge sig rundt.

Maximilien le Roy: Over muren - forside

Mahmoud er reflekteret, og han er bestemt ikke terrorist, selvom han har deltaget i stenkast og protester mod den israelske hær. Men er han er dybt frustreret over den forskelsbehandling, som palæstinenserne bliver udsat for, og han har svært ved at se, hvorfor de palæstinensiske partisaner kaldes terrorister, mens ANC og Nelson Mandela for længst er blevet ikoner for global frihedskamp.

Historien fortælles i et nutidsplan, hvor Mahmoud rejser rundt med franske Audrey, der er en af de utallige frivillige på gennemrejse, inden hun igen kan vende tilbage til sin trygge og frie tilværelse i hjemlandet. Billederne af hendes kådhed og hans fastlåste grimasser hænger ved, når bogen er læst færdig.

Over muren - sideeksempel

Billedsiden veksler mellem realistiske tegninger i brunlige nuancer og ekspressionistiske glimt af erindring eller fantasi i stærke farver. Jeg blev lidt irriteret over de sidste i starten, men det fungerer faktisk ret godt, når man kommer ind i historien.

Bogen kan godt blive lidt ensformig, når vi følger den tavse, enlige Mahmoud bevæge sig rundt i landskabet, mens hans fortælling om verdens urimelige accept af palæstinensernes lidelser ligger hen over det hele som en voice-over. Til gengæld er det en stærk og autentisk stemme, der godt nok kun ser konflikten fra den ene side, men som har et reflekteret blik på den.

3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s