Anmeldelser · Fra den vide verden

Philip Roth: Komplottet mod Amerika

Hvad-nu-hvis-roman fra amerikansk veteran

Inden for historievidenskaben er man de sidste 15-20 år begyndt at interessere sig mere for, hvad der kunne være sket, hvis tilfældigheder og vigtige beslutninger var faldet anderledes ud. Det kan nemt blive meget spekulativt, men det åbner også op for en tydeliggørelse af de tilfældigheder, der også er med til at forme historiens udvikling. Den tilgang kendes selvfølgelig også fra fiktionen, for hvad nu hvis?

Philip Roth: Komplottet mod Amerika

Anden verdenskrig forandrede verden med USA som den helt store vinder, da støvet havde lagt sig. Den europæisk dominerede orden forsvandt, mens den amerikanske indflydelse bredte sig ud over hele kloden med Sovjetunionen som juniorpartner i den kolde krig. Men det var langt fra givet, at Amerika overhovedet kom med i krigen, for der var en stærk isolationistisk strømning i USA, hvor ikke mindst republikanere ønskede at overlade det europæiske rod til europæerne selv.

Roth tager udgangspunkt i, at denne strømning får politisk magt. Det sker helt konkret ved, at Charles Lindbergh, der var en berømt helt efter sin soloflyvning fra New York til Paris, opstiller som republikansk kandidat mod Roosevelt og vinder præsidentvalget i 1940. Kort efter danner han et konservativt kabinet med stærke antisemitiske stemmer, bl.a. Henry Ford, og indgår en forståelse med Tyskland og Japan, der holder USA ude af krigen.

Udviklingen opleves fra den ni-årige Philip Roths perspektiv. Han vokser op med sine forældre og storebroderen Sandy i et jødisk kvarter i Newark uden for New York. Her er de en integreret del af samfundet, men frygten for udelukkelse og forfølgelse ligger lige under overfladen. De ved, at der også i USA findes antisemitter, og de gør sig ingen illusioner om, hvad et Hitlerdomineret Europa vil betyde for jøder over hele verden. Deres helte er Roosevelt og de andre politikere, der holder fast i de grundlæggende amerikanske værdier, men der går ikke længe, før et andet Amerika tager over.

Sandy udtages til et assimileringsprogram, hvor jødiske drenge sendes på udveksling til familier med ærkeamerikanske værdier på landet, og på en tur til Washington bliver det tydeligt, at det pludselig er respektabelt at tale åbent om ubehag ved jøder. Efterhånden som grebet strammes, bliver familien mere og mere presset og modsætningerne trukket stadig skarpere op.

Romanen er et fint portræt af en familie og en tid, hvor det jødiske mindretal i USA var godt integreret i storbysamfundene, men hvor der samtidig var stærke understrømme af modstand. Man kan selvfølgelig altid diskutere, om det er sandsynligt, at etablerede frihedsrettigheder så hurtigt kunne undermineres, men bogen trækker på en dyb bekymring for, hvad der kunne ske, hvis nu…

Komplottet mod Amerika er også et hængeparti fra sidste år. Det er nemlig den sidst bog i ”Jubilæumslæsning 2014”. Jeg regner med at vende tilbage med en liste over dette års værker inden længe.

4

2 kommentarer til “Philip Roth: Komplottet mod Amerika

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s