Anmeldelser · Politik og samfund

Jannick B. Pedersen og Anders Hvid: Forstå fremtiden

Hvor fører teknologien og digitaliseringen os hen?

Det er svært at sige, men bogen efterlader ingen tvivl om, at fremtiden i hvert fald bliver anderledes. Internettet og de sociale medier har ændret vores verdensopfattelse og skabt helt nye forretningsmuligheder, og vi har kun set toppen af isbjerget. Efterhånden som stadig flere aspekter af virkeligheden bliver digitaliseret og kommer online, vil nutidens sandheder uvægerligt blive fejet bort.

Jannick Pedersen og Anders Hvis: Forstå fremtiden (forside)

Det er bogens budskab, som forfatterne effektivt fremlægger for læseren uden at forfalde til komplicerede begreber. De er stærkt inspireret af det amerikanske Singularity University, der ledes af den fremtidsforsker Ray Kurzweil, og ikke mindste af ideen om ”eksponentiel acceleration”. Den kendes fra skoletidens lære om renters rente, men forbindes her især med Moores lov. Den siger, at datakraften fordobles hvert andet år, og sådan har det været i over 50 år. Konsekvensen er, at en gennemsnitlig teenager nu render rundt med betydeligt mere regnekraft i deres mobiltelefoner end NASA rådede over, da de sendte folk til månen – og udviklingen ser ud til at fortsætte.

Stadig billigere og mindre teknologi gør det muligt at tage fat på stadigt større regneopgaver og tilbyde stadig flere services online. Streaming har stort set udryddet filmudlejning, digitalkameraerne fik Kodak til at gå konkurs og lige om lidt bliver den trådløse teknologi så billig, at sofaen kan gøres interaktiv – hvorfor ikke? – og mulighederne for at indsamle, dele og analysere data vil blive uendelig. Og når man nu alligevel kan, hvorfor så ikke få lavet en automatisk kræft-scanning af sin afføring, når man alligevel er på toilettet?

For nogen ville det sidste helt sikkert gøre det betydeligt mere angstfyldt at træde af på naturens vegne, men det kommer forfatterne ikke så meget ind på. De fokuserer på teknologiske ændringer, mens de kun gør lidt ud af de kulturelle forandringer, der vil følge med, og de nøjes også med at konstatere, at det vil stille os over for eksistentielle spørgsmål, hvis vi kan integrere vores hjerner med f.eks. kommunikationsteknologien eller hvis levealderen fordobles.

Det skal ikke lægges bogen til last. Den er en hurtigt læst tour de force gennem fremtidens teknologiske tigerspring, og den er skrevet så den også er tilgængelig for ikke-specialister. Læs den, hvis du tør, for perspektiverne er voldsomme og uoverskuelige.

4

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s