Anmeldelser · Nyere dansk

Harald Voetmann: Alt under månen

Krop og sjæl på Tycho Brahes tid

”Mørkt og klart beblandet, dis over engene, over stysystemet og urtehavens tørre stilke. Da vi vågnede, var alt under himlen hvidt, kun frugttræernes øverste grene var synlige som et mørkt krimskrams kradset i den hvide flade.” (s.11)

Harald Voetmann: Alt under månen

Sådan starter Voetmanns nye roman, og straks trækkes man ind i bogens særlige stemning. Vi er på Hven, mens Tycho Brahe lavede sine observationer, selvom bogen kun i mindre grad handler om videnskab. Det er snarere et portræt af en tid, hvor videnskab, tro og hokus-pokus blev blandet sammen, og hvor kroppenes skrøbelighed og forfald hele tiden lurede som en mulighed i de lurvede, fugtige vejr.

Kapitlerne er spækket med detaljer fra de meteorologiske observationer, som Brahe stod i spidsen for ved siden af stjernekiggeriet, og de giver en særlig og ret poetisk rytme i teksten. Samtidig bibringer de også læseren en fornemmelse af gamle dage (beblandet?) og en meget sanselig fremstilling af verden.

Brahe er et videnskabeligt ikon, men han er kun én af tre hovedpersoner, og hans videnskabelige arbejde er kun én måde at betragte verden på. Falk Gøye mener at have fundet en helt særlig fortolkning af kristendommen, hvor helvedes ild vil smelte alt til glas, når først dommedag kommer, og alkymisten Erik Lange lokker penge ud af Gøye til sine mislykkede eksperimenter og en rejse, der mest går op i druk og hor, men hvor han også flirter med sort magi.

I dag er det nemt at se, at Brahe havde ret, og at de andre var på vildspor, men det stod ikke nødvendigvis klart i 1500-tallet, og under alle omstændigheder eksisterede ideerne side om side, og det stod ikke nødvendigvis klart for datidens mennesker, at der var en modsætning mellem dem.

Jeg har tidligere læst Vågen om Plinius den Ældre, og Voetmann har en evne til at bringe forsvundne verdener til live og ikke mindst til at give historiske personer kød og blod. (Nogle vil sikkert mene, at der er lige lovlig meget kød og blod, puds og væskende sår.) Jeg glæder mig til at følge forfatterskabet.

3½

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s