Uncategorized

Noah Gordon: Lægen fra Zaragoza

Middelmådig roman om jødernes fordrivelse fra Spanien

Den europæiske historie er fuld af antisemitisme og overgreb på jøder. Et af de voldsomste tilfælde fandt sted i Spanien i slutningen af 1400-tallet, hvor Inkvisitionen endelige overtalte Ferdinand og Isabella til at forvise alle jøder fra Spanien. Samtidig fik det religiøse politi – hvad skal man ellers kalde inkvisistionen? – mandat til at sikre sig, at de mange konvertitter ikke fortsatte deres jødiske ritualer i det skjulte.

Noah Gordon: Lægen fra Zaragoza - forside

Det er baggrunden for Lægen fra Zaragoza, der på engelsk har den noget mere sigende titel The Last Jew. Den handler nemlig om den unge Yonah, der som ganske ung oplever udrensningen fra sit hjem i Toledo. Hans storebror Meir er blevet myrdet nogle år tidligere, da han skulle aflevere et relikvieskrin til et nærliggende kloster, og nu bliver hans far også dræbt af den dæmoniske munk Bonestrucas håndlangere.

Yonah flygter gennem Spanien, fast besluttet på aldrig at konvertere, selvom han er nødt til at dyrke sin jødiske identitet i hemmelighed. Det bliver en omvandrende tilværelse som landarbejder, fårehyrde, sømand og våbensmed, inden han endelig finder sig tilrette som lærling hos en gammel læge i Zaragoza.

Historien strækker sig over tyve år. Der er bestemt ingen mangel på drama og mange dele af bogen er ganske underholdende. Alligevel blev jeg aldrig rigtig fanget af bogen. Personerne er alt for entydige – de gode er altid gode og retfærdige og de onde er for onde til at virke troværdige – og der er også noget trivielt over den måde, alle historiens tilfældigheder bindes sammen på. Spanien er trods alt et stort land, hvor man ikke bare tilfældigt støder ind i alle de mennesker, man har et udestående med. Det underminerer i virkeligheden også det overordnede tema om den voldelige opløsning af det samfund, som Yonah kommer fra.

2½

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s