Anmeldelser · Politik og samfund

Hans Thor Andersen m.fl.: Boligmarkedet uden for de store byer

Urbaniseringen dokumenteret og beskrevet

Da rapporten udkom i foråret, var det især budskabet om 60.000 nedrivningsmodne huse i landdistrikterne, der brændte igennem. Det er selvfølgelig også interessant, især fordi det stadig kan chokere dem, der kun følger sporadisk med i yderområdernes udvikling, men alligevel er det en noget snæver tilgang til bogen og dens resultater.

Boligmarkedet uden for de store byer

Bogen er udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut i samarbejde med Thisted, Hjørring og Faaborg-Midtfyn kommuner, og de tre kommuner fungerer både som cases og som kilder til mange af bogens oplysninger. Gennemgangen af de kommunale forvaltningers analyser suppleres med interviews med lokale ildsjæle og aktører.

Bogen indledes med en overordnet analyse af samfundsudviklingen i Danmark. Befolkningen forskubber sig hele tiden, og gennem årtier er udviklingen gået i retning af urbanisering. En større og større del af befolkningen bor i de største byer, mens befolkningstallet går ned i landdistrikterne, hvis de ligger uden for de storbyernes pendlingsoplande. Konsekvensen er en stadig større polarisering af boligmarkedet med stigende priser i de store byer og faldende eller stagnerende priser udenfor.

Dernæst gennemgås den aktuelle udvikling i de tre kommuner. Beskrivelserne er stærkt præget af kommunernes forskellige tilgange til planlægning, og det ville have styrket rapportens normative aspekt, hvis den mere systematisk havde trukket kommunerne igennem den sammen analytiske tilgang. Til gengæld fremstår hver kommune i sin egen ret, og der er stadig interessante ligheder på tværs.

Alle tre kommuner har gennemgået store strukturtilpasninger på børne- og skoleområdet, fordi antallet af børn falder voldsomt. Det er gennemført, selvom det har gjort ondt, og selvom det naturligvis har givet gnidninger i forholdet til de berørte lokalområder. På tværs af kommunerne er der også en klar erkendelse af, at ikke alle landsbyer kan blomstre i fremtiden, men det er stadig uklart, hvad der så skal ske med resten. Skal man decideret afvikle landsbyer, som Skrumpelev-rapporten argumenterede for, eller skal man nøjes med at tilpasse den kommunale service og så rydde op i husene efterhånden som de bliver forladt?

Og hvordan skal man egentlig styrke de områder, man tror på? Rapporten peger først og fremmest på lokalt engagement, ildsjæle og et stærkt foreningsliv kombineret med byfornyelsen, men det er ikke uden problemer. For det første er der kun ganske få eksempler på, at ildsjæle faktisk vender grundlæggende tendenser til affolkning. For det andet er en strategi, der bygger på enkeltindivider, notorisk skrøbelig. Og endelig er der noget ansvarsforflygtigelse over at overlade udviklingen i store dele af landet til mere eller mindre tilfældige lokale initiativer.

Groft sagt laver regeringen en national hovedstadsstrategi for at styrke væksten i hovedstadsområdet – hvilket der er alt mulig grund til – og kårer årets ildsjæl i landdistrikterne for at skabe udvikling der.

Det er selvfølgelig fortegnet, men den intense dyrkelse af ildsjælene i landdistrikterne afspejler langt hen af vejen, at staten har opgivet at skabe den nødvendige udvikling der.

Boligmarkedet uden for de store byer dokumenterer, at den nuværende polarisering af boligmarkedet har været i gang i lang tid. Den viser, at der mange steder i landet arbejdes lokalt for at skabe udvikling og bæredygtige samfund i landdistrikterne. Men den illustrerer også, hvorfor der næppe er udsigt til, at de grundlæggende urbaniseringsmekanismer ændrer sig. Bogen er ikke vanskelig at læse, men casehistorierne er nok mest for de lokale og de særligt interesserede.

3

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s